calea ferată, șine, tren

DOC Calea ferată care face legătura dintre Chișinău și Ungheni ar putea fi modernizată pe bani europeni. O delegație oficială din R. Moldova va negocia cu Franța

Franța ar putea investi în modernizarea căilor ferate din Republica Moldova. Suma asistenței financiare se ridică la circa 76 de milioane de euro. Un proiect în acest sens, care se regăsește pe ordinea de zi a Cabinetului de miniștri condus de Dorin Recean, va fi examinat și dezbătut în ședința din 25 aprilie.     

Potrivit proiectului de hotărâre, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Franței se angajează să inițieze negocieri asupra proiectului Protocolului financiar privind finanțarea proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare Chișinău-Ungheni, precum și împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia.

Astfel, delegația Republicii Moldova care va negocia cu autoritățile din Franța va fi condusă de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării
Regionale, Marian Ghenadie. Totodată, interesele țării noastre vor fi reprezentate de  șef direcție datorii publice din cadrul Ministerului Finanțelor, Matveeva Elena, șeful secţie tratate bilaterale, direcţia drept internaţional din cadrul MAEIE, Martin Victor; șefa direcție privatizare și post privatizare din cadrul APP, Boțoc Alina; șeful direcție politici în domeniul transportului feroviar şi naval din cadrul MIDR, Gapeev Roman și director general al Î.S. “Calea Ferată din Moldova”, Tofilat Oleg.

Conform sursei citate, suma asistenței financiare constituie maximum circa  75,8 milioane euro și va fi formată dintr-un împrumut  de la Trezoreria franceză în valoare maximă de 35 milioane euro, precum și dintr-un credit bancar  garantat de către Bpifrance Assurance Export1, în numele și pe contul Guvernului Republicii Franceze, în sumă maximă de circa 40,8 milioane euro.

Guvernul anunță că creditul bancar garantat de către Bpifrance Assurance Export1  va putea fi majorat în funcție de suma definitivă a revizuirii prețurilor. Banii urmează să fie utilizați pentru finanțarea cumpărării, în Franța, a bunurilor și serviciilor franceze și cumpărarea bunurilor și serviciilor moldovenești sau străine, în limita a 50% din suma acestei asistențe financiare.

Conform proiectul Protocolului, contractele semnate între Franța și Republica Moldova trebuie să fie atribuite cel târziu la 30 septembrie 2023, pentru a beneficia de mijloacele de asistență financiară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: