(DOC) Moldova va oferi 40 de burse pentru studenții ucraineni. Proiectul pe care urmează să îl adopte Guvernul
Full Article 2 minutes read

(DOC) Moldova va oferi 40 de burse pentru studenții ucraineni. Proiectul pe care urmează să îl adopte Guvernul

Guvernul va aproba în ședința din 18 ianuarie un Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. Acordul ține de cooperarea în domeniul învățământului superior. Urmare a înțelegerii, cele două părți intenționează să acorde anual, pe bază de reciprocitate, burse de stat. 

De menționat că Acordul a fost semnat la Kiev pe 6 decembrie 2022. Acesta urmează să fie aprobat de Guvern și prezentat Parlamentului. Se menționează că Acordul de cooperare a fost propus de partea ucraineană.

Acordul conține prevederi ca:

  • schimb de experiență în principalele domenii de dezvoltare, management și planificare în domeniul învățământului superior;
  • extinderea participării reciproce la seminare internaționale, conferințe, simpozioane, organizate de fiecare dintre părți;
  • instruirea specialiștilor pe baza unui schimb echivalent de studenți, cercetători și stagiari pe specialități care sunt prioritare pentru ambele părți.

O altă prevedere a acordului este acordarea anuală, pe baze de reciprocitate, a burselor de stat după cum urmează:

  • până la 25 burse pentru studii superioare la ciclurile „licență” și/ sau „master”;
  • până la 10 burse pentru studii la cilul III, Doctorat in instituțiile de învățământ superior;
  • până la 5 burse pentru stagii științifice.

Menționăm că premierul Natalia Gavrilița a întreprins o vizită în Ucraina în decembrie 2022. Oficialul moldovean, împreună cu prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal, au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: