(DOC) Persoană transgender, discriminată într-o bancă din Chișinău. Consiliul de Egalitate a emis recomandări pentru instituția financiară
Full Article 3 minutes read

(DOC) Persoană transgender, discriminată într-o bancă din Chișinău. Consiliul de Egalitate a emis recomandări pentru instituția financiară

Angajata unei bănci din Chișinău a discriminat o femeie transgender pe criteriul identității de gen. Este concluzia la care a ajuns Consiliul pentru Egalitate, potrivit unui document care a ajuns în posesia NewsMaker. Reprezentanții instituției au recomandat conducerii băncii să informeze angajații despre decizie, iar pe viitor să se asigure că nu vor fi admise astfel de fapte. În termen de 30 de zile, conducerea băncii urmează să informeze Consiliul despre măsurile adoptate. Stela Roxana Pascal, persoana discriminată, nu a decis deocamdată dacă va acționa în judecată instituția financiară.

Totul s-a întâmplat pe 29 ianuarie 2023, când Stela Roxana, o femeie transgender din Republica Moldova, a mers la un ghișeu dintr-un magazin pentru a primi un transfer bancar. Inițial, angajata a preluat actele și codul de transfer, însă în scurt timp și-a sunat superiorul și a vorbit cu el câteva minute la telefon. După discuție, operatorul i-a returnat actele și a refuzat să-i elibereze banii. De asemenea, aceasta s-a arătat deranjată de faptul că este filmată.

Stela Roxana menționază că în buletin poza este actuală, însă numele este cel cu care nu se identifică de mulți ani. Femeia transgender a fost sfătuită de avocata sa să cheme poliția. Ajunși la locul faptei, oamenii legii au confirmat veridicitatea actului de identitate.

De cealaltă parte, reprezentanții băncii susțin că plângerea persoanei transgen este „total nefondată” și că refuzul prestării serviciilor respective a fost motivat nu de identitatea de gen, ci de imposibilitatea identificării clientului.

Pe de altă parte, Consiliul pentru Egalitate a ajuns la concluzia că fotografia din buletin coincide cu chipul acesteia și respectiv persoana putea fi identificată.

„Faptele constatate reprezintă discriminare în acces la serviciile bancare pe criteriul identității de gen. Pentru prevenirea faptelor similare pe viitor, Consiliul recomandă „Fincombank”:
– informarea tuturor angajaților despre prezenta decizie, depersonalizând datele cu caracter personal ale petiționarei;
– neayimiterea faptelor similare în viitor prin aplicarea tuturor măsurilor de identificare a clienților”, se arată în decizia emisă pe 25 iulie.

Mai mult, conducerea băncii trebuie să prezinte Consiliului, în termen de 30 de zile calendaristice de la recepționarea deciziei, despre acțiunile întreprinse pentru implementarea recomandărilor. Decizia poate fi contestată în instanța de judecată în decurs de 30 de zile.

(DOC) Persoană transgender, discriminată într-o bancă din Chișinău. Consiliul de Egalitate a emis recomandări pentru instituția financiară

(DOC) Persoană transgender, discriminată într-o bancă din Chișinău. Consiliul de Egalitate a emis recomandări pentru instituția financiară

Stela Pascal susține că e pentru prima dată când este discriminată. Din cauza procesului anevoios privind modificarea actelor, persoanele transgender nu se pot angaja și chiar călători din cauza buletinului în care numele și sexul nu corespunde cu fotografia. Mai multe detalii găsiți în interviul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: