drochia.md

DOC Președintele raionului Drochia a scăpat de amendă și de suspendarea din funcție. Decizia primei instanțe, casată

Colegiul Penal al Curții de Apel Bălți a decis încetarea procesului contravențional în privința lui Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia. Astfel, a fost anulată hotărârea privind suspendarea sa din funcție pe o perioadă de 7 luni și achitarea unei amenzi în mărime de 3 500 de lei. Decizia a fost publicată pe 1 februarie. Anterior, Centrul Național Anticorupție (CNA) îl acuza de exces de putere.

În noiembrie 2021, CNA anunța că a inițiat un proces contravențional în privința președintelui raionului Drochia, Alexei Vasilean: „S-a constatat că președintele ar fi eliberat o scrisoare de garanție în numele Consiliului, chiar dacă nu avea împuterniciri în acest sens. Scrisoarea de garanție acorda un ajutor material de 109 500 lei Asociației pescarilor amatori din raion, pentru procurarea puilor de pește în asortiment”.

Prin decizia magistraților de la Drochia, din 26 noiembrie 2021, funcționarul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea unei acţiuni care „depăşeşte în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege şi care contravine intereselor publice”. El a fost amendat cu 3 500 de lei și privat de dreptul de a deține funcția de președinte de raion pe un termen de 7 luni.

Pe 1 februarie, instanța superioară l-a absolvit pe Vasilean de vină, iar decizia este irevocabilă.

În Moldova mai există justiție. Toți cei implicați, vă cunosc numele tuturor, mai degrabă sau mai târziu veți răspunde. Pînă atunci, pot să vă urez tuturor „actorilor” din acest CIRC doar sănătate și să nu treacă părinții voștri prin ce au trecut ai mei”, a reacționat Vasilean.

Precizăm că Alexei Vasilean a candidat în octombrie 2019 la funcția de consilier raional în Drochia din partea Partidului Socialiștilor. Ulterior a fost ales preşedinte al raionului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: