(DOC) PSRM și Congresul Civic, supărați pe PAS. Grosu închide sala de presă a Parlamentului pentru declarații de partid
Full Article 3 minutes read

(DOC) PSRM și Congresul Civic, supărați pe PAS. Grosu închide sala de presă a Parlamentului pentru declarații de partid

Sala de presă a Legislativului va putea fi utilizată doar de demnitarii de rang înalt ai țării, precum și de membrii delegațiilor străine. O dispoziție în acest sens a fost semnată, pe 25 ianuarie, de către președintele Parlamentului Igor Grosu. Documentul, care era unul de circulație internă, a fost scurs pe canalele anonime de Telegram. Ulterior, acesta a provocat indignarea din partea Partidului Socialiștilor (PSRM). L-a criticat și Partidul „Congresul Civic”, care consideră că decizia a fost luată după discursul recent din sala respectivă a co-fondatorului formațiunii, Mark Tkaciuk.

Potrivit dispoziției, de acum înainte, sala de conferințe de presă poate fi folosită doar de:

– Președintele Parlementului

– Deputați

– Secretarul general al Parlementului și secretarul general adjunct

– Președintele Republicii Moldova

– Prim-ministrul

– Membrii guvernului

– Membrii delegațiilor străine

Potrivit surselor NM, decizia a fost luată pentru delimitarea activității instituționale a deputaților de cea de partid.

Contactați de NM, reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului au confirmat autenticitatea documentului și au precizat că acesta era unul intern.

Întrebați din ce motiv a fost luată această decizie, reprezentanții Direcției au precizat: „Sala pentru conferințe de presă de la Parlament poate fi utilizată doar pentru comunicarea oficială parlamentară”.

(DOC) PSRM și Congresul Civic, supărați pe PAS. Grosu închide sala de presă a Parlamentului pentru declarații de partid

Dispoziția speakerului Igor Grosu

„O nouă mostră de dictatură marca PAS”

Partidul Socialiștilor a criticat dur decizia speakerului Igor Grosu. Deputata PSRM Adela Răileanu consideră că hotărârea are menirea de a face opoziția mai puțin vizibilă.

Vor continua să obstrucționeze forțele de opoziție, care contribuie la erodarea încrederii în acest regim antidemocratic. Așa se va întâmpla în Parlament, unde președintele Igor Grosu a dispus să li se interzică cetățenilor de rând, activiștilor civici, reprezentanților ONG-urilor să participe la conferințe de presă, în incinta Parlamentului. O nouă mostră de dictatură parlamentară, marca PAS. Când ei erau în opoziție, au adus în sala de presă a Parlamentului pe cine au dorit ei. Și nu a încercat nimeni să-i lezeze în dreptul lor de a se exprima liber. Au fost și fermieri, și ONG-iști, și experți, și protestatari alături de deputații PAS la conferințe de presă”, a scris Răileanu.

„Opoziția neparlamentară este privată de dreptul la exprimare”

Partidul Congresul Civic a calificat acțiunea ca o tentativă de a priva de dreptul la exprimare opoziția extra-parlamentară.

„Cetățenii Republicii Moldova, reprezentanți ai opoziției neparlamentare, sunt acum privați de dreptul de a-și exprima opinia cu privire la inițiativele legislative ale partidului de guvernământ. După ce reprezentanții opoziției, în special Mark Tkaciuc, au luat cuvântul în clădirea parlamentului, șeful PAS, Igor Grosu, a restricționat accesul opoziției la tribună pentru a vorbi cu presa”, se arată într-o declarație oficială a formațiunii.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: