(DOC) Ruslan Flocea a fost demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție
Full Article 3 minutes read

(DOC) Ruslan Flocea a fost demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție

Ruslan Flocea a fost demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 18 noiembrie, cu votul a 55 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în urma audierii raportului de evaluare a activității instituției. 20 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă. Flocea nu s-a prezentat la ședința parlamentului. Prin intermediul unei declarații pentru presă, acesta a argumentat că nu avea rost să-și prezinte argumentele, întrucât decizia privind demisia sa fusese deja luată.

Raportul de evaluare a activității CNA a fost dat citire de către președinta Comisiei juridice, deputata PAS Olesea Stamate. Printre concluziile comisiei se numără faptul că în perioada 2016-2020 (primele 9 luni) activitatea CNA a fost insuficient de eficientă în prevenirea și combaterea corupției, Centrul nu a fost independent. Mai mult, directorii instituției nu au asigurat în modul cuvenit activitatea CNA pentru o luptă eficientă cu corupția.

Printre recomandările Comisiei se numără demiterea lui Ruslan Flocea din fruntea CNA pe motiv de constatare a unei activități nesatisfăcătoare în domeniul combaterii corupției și a faptelor de comportament corupțional. De asemenea, s-a solicitat Ministerului Justiției inițierea procedurilor necesare în vederea restructurării și reformării CNA, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, pentru limitarea compentențelor acestora exclusiv la marea corupție.

Deputații Partidului Socialiștilor au criticat raportul Comisiei de evaluare și au amintit că Ruslan Flocea a fost numit în funcția de director al CNA prin concurs.

„Ceea ce faceți voi nu poate fi numit „reformă a justiției”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, deputatul Vlad Bătrîncea.

Ruslan Flocea a fost numit în funcție în iulie 2019. Acesta a fost ales, pe o perioadă de cinci ani, în urma unui concurs organizat de Parlament și confirmat în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon.

 

Proiectul de hotărâre privind inițierea controlului parlamentar asupra activității Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost adoptat de Parlament, în ședința din 9 septembrie. Documentul prevede evaluarea activității CNA în domeniul prevenirii și combaterii corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional.

Pe 13 august, Parlamentul a constatat lipsa de „acțiuni măsurabile și progrese” în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar și a apreciat drept nesatisfăcătoare activitatea conducerii Procuraturii Generale (PG) și a Centrului Național Anticorupție (CNA) în acest sens.

Iar pe 24 august, majoritatea parlamentară a aprobat Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție. Documentul prevede că directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Concomitent, proiectul prevede abrogarea prevederilor de selectare a candidaților prin concurs, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Conducerea CNA a criticat inițiativa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: