Votat în lectura finală: directorul CNA va fi numit de Parlament. Reacția conducerii instituției
Full Article 2 minutes read

Votat în lectura finală: directorul CNA va fi numit de Parlament. Reacția conducerii instituției

Cu 55 de voturi, Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA) a fost aprobat în lectura finală, în cadrul ședinței plenare din 24 august. Conducerea CNA a venit cu o reacție imediat după votul în Parlament și a criticat inițiativa.

Documentul prevede că directorul CNA va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Concomitent, în proiect se propune abrogarea prevederilor de selectare a candidaților prin concurs, organizat de Comisia juridică, numiri și imunități.

În lectura finală, a fost acceptat amendamentul care prevede că revocarea din funcție a directorului se dispune, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul descrie și cazurile de revocare.

Autorii proiectului, un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), SE menționează că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea plenară a CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.

Reprezentanții CNA au venit cu o reacție la scurt timp după adoptarea proiectului de lege. Conducerea instituției susține că inițiativa „nu corespunde interesului public general”.

„Acesta va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței CNA în calitate de entitate specializată în prevenirea și combaterea corupției. În normele proiectului supus expertizei anticorupție a fost identificată concurența normelor de drept, atât cu dispozițiile actelor normative naționale, cât și cu prevederile actelor normative internaționale în domeniul anticorupție. În scopul preîntâmpinării apariției manifestărilor de corupție la aplicarea în practică a prevederilor proiectului, considerăm oportună redactarea acestuia în contextul obiecției și recomandării din prezentul raport de expertiză anticorupție”, se arată în comunicatul de presă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: