DOC Salariu de aproximativ 300 de mii de lei și 55 000 lei cadou la zi de naștere. Cine este Victor Sandu, noul președinte al Asociației Judecătorilor
Full Article 3 minutes read

DOC Salariu de aproximativ 300 de mii de lei și 55 000 lei cadou la zi de naștere. Cine este Victor Sandu, noul președinte al Asociației Judecătorilor

Judecătorul Victor Sandu din cadrul Judecătoriei Chișinău a fost ales în funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova pentru un mandat de patru ani. Procesul electoral s-a desfășurat în cadrul adunării din 20 mai. 

„Avem încredere că domnul Sandu va aduce transparență și va continua să promoveze valorile noastre fundamentale”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Judecătorilor.

De asemenea, au fost aleși noii membri ai Consiliului Executiv: Chirtoaca Ion, Mironov Oxana, Chilian Constantin, Negru Alexandru, Arhip Alexandru, Bușuleac Mihail, Bostan Angela, Crigan Dragoș, Ciubotaru Eugeniu.

La fel, au fost aleși și noii membri ai Colegiului de Cenzori, care vor asigura o supravegherea activităților financiare și administrative ale asociației: Buzu Ecaterina, Troianovschi Cristina și Stratan Mariana.

De asemenea, în cadrul adunării s-a votat și un nou statut al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Acest statut actualizat va consolida baza juridică și va contribui la eficiența și transparența activității.

Victor Sandu și-a început activitatea ca judecător în 2015, la Judecătoria Centru din Chișinău.

Potrivit ultimei sale declarații de venit, în 2022, Sandu a încasat un salariu de 297 744 de lei (24 812 de lei pe lună). Totodată, în cadrul Institutului Național al Justiției judecătorul a primit un salariu de 1800 de lei. Iar, la ziua de naștere Victor Sandu a primit 55 000 de lei cadou.

În declarația de avere pentru anul 2021, judecătorul a primit drept cadou la nuntă 9 200 de dolari, 47 200 de euro și 100 000 de lei. A mai primit alte 3 000 de euro cadou de cununie, precum și 4 000 de euro la botezul copilului.

În 2021, Sandu a semnat un antecontract pentru achiziționarea unui apartament cu o suprafață de 74 de metri pătrați, în capitală, la prețul de 31 000 de euro. Din 2020, are drept de abitație într-un alt apartament, de 54 de metri pătrați.

În 2021, judecătorul a cumpărat o mașină Mercedes E220 din 2010 la prețul de 210 000 de lei și o motocicletă Kawasaki VN1700 Voyager la prețul de 6 500 de euro. De asemenea, în 2022, a cumpărat un Land Rover din 2014 în valoare de 15 500 de euro.

Potrivit Radio Europa Liberă, în 2017, Sandu a examinat o plângere a Partidului Socialiștilor (PSRM) împotriva portalului de investigații jurnalistice RISE Moldova, care a publicat o investigație despre faptul că PSRM ar fi fost finanțat din străinătate. Sandu a pronunțat o decizie în favoarea PSRM, iar apoi jurnaliștii au câștigat procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Totodată, Victor Sandu a examinat cazul unei presupuse tentative de asasinat asupra fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în 2018, împreună cu judecătorii Ion Chirtoacă și Sergiu Ciobanu.

Șase inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între trei și 20 de ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a înăsprit sentința, iar Curtea Supremă de Justiție a dispus reexaminarea cazului. La reexaminare, în 2021, Curtea de Apel i-a achitat pe inculpați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: