скриншот//NM

DOC Sesizare repetată la PG în cazul pungii oferite lui Dodon. Iurie Reniță, pregătit să expedieze documentul și Parchetului European

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Iurie Reniță a expediat o cerere repetată procurorului general Alexandr Stoianoglo. Parlamentarul cere să fie revăzută decizia de neîncepere a urmăririi penale, pe baza imaginilor video în care fostul lider al PDM îi oferă o pungă neagră șefului statului. Reniță spune că dacă procurorii nu vor lua atitudine nici de această dată, atunci va expedia aceeași cerere Laurei Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European.

„Dacă Procurorul General Alexandru Stoianoglo consideră că va reuși să mușamalizeze și de această dată cazurile de corupție a “kuliokarilor”, avându-i protagoniști pe Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, cel de trădare de patrie cu același Igor Dodon și finanțarea din Rusia, via Bahamas, a PSRM și a campaniei prezidențiale a lui Dodon din 2016, atunci greșește amarnic”, a scris Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a menționat că nici parlamentarii onești, nici cetățenii nu vor permite o abordare părtinitoare din partea Procuraturii Generale., iar în cazul în care argumentele aduse vor fi ignorate, va expedia documentului Laurei Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European.

„Având în vedere că Republica Moldova este țară asociată a Uniunii Europene, intervenția Parchetului European în actele incontestabile de corupție de la noi, cu implicarea înalților demnitari de stat, este nu doar una indicată, ci chiar absolut necesară!”, a subliniat Reniță.

https://www.facebook.com/iure.renita.3/posts/286400762440132

 

Amintim că, pe 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Petru Socolan, a declarat pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: