DOC Tații vor putea solicita concediu paternal pentru o perioadă de 12 luni. Pentru ce indemnizație vor putea opta
Full Article 1 minutes read

DOC Tații vor putea solicita concediu paternal pentru o perioadă de 12 luni. Pentru ce indemnizație vor putea opta

Bărbații vor putea solicita concediu paternal pentru o perioadă de 12 luni, comparativ cu 56 de zile, așa cum este în prezent. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat pe 14 iulie, în lectură finală, cu votul a 77 de deputați. Mai mult, potrivit proiectului, soții vor putea împărți pe rând concediul de îngrijire a copilului.

Proiectul votat de deputați presupune instituirea unei noi opțiuni pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Astfel, părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămân valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau până la 2 ani și 2 luni s.a. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

Potrivit Parlamentului, se propun, totodată, reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: