(DOC) Termenul de activitate a Comisiei de Pre-vetting va fi extins
Full Article 2 minutes read

(DOC) Termenul de activitate a Comisiei de Pre-vetting va fi extins

Comisia de Pre-vetting va activa până la data de 30 iunie 2023. La ședința plenară de astăzi, 1 decembrie, deputații au votat în prima lectură modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni, urmare a solicitării adresate de către Comisia de Pre-vetting Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.

Potrivit prevederilor legislației, Comisia urma să evalueze integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 decembrie.

În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții, precum și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Autorii documentului mai propun modificări legislative, care vizează procesul de lucru al Comisiei de evaluare: aspecte ce țin de termenele de procedură, modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și modalitatea de publicare a deciziilor Comisiei și a înregistrărilor video ale audierilor.

În prima lectură, proiectul de lege a fost susținut cu votul a 52 de deputați.

Amintim că comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM și CSP nu va face și evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. O spune președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate. Deputatul PAS spune că membrii comisiei de pre-vetting se mișcă mai lent decât s-a anticipat, dând peste cap calendarul autorităților de curățare a sistemului. Din acest motiv pentru evaluarea judecătorilor CSJ va fi creată o altă comisie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: