Comisia de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM și CSP nu va face și evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. O spune președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate. Deputatul PAS spune că membrii comisiei de pre-vetting se mișcă mai lent decât s-a anticipat, dând peste cap calendarul autorităților de curățare a sistemului. Din acest motiv pentru evaluarea judecătorilor CSJ va fi creată o altă comisie, informează IPN.
Deputatul PAS, Olesea Stamate, recunoaște că reforma justiției are loc mai lent, însă spune că acțiunile guvernării de curățare a sistemului sunt ferme. Potrivit parlamentarului, proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție a fost expertizat de Comisia de la Veneția și va fi aprobat în lectură finală în conformitate cu recomandările specialiștilor europeni. Potrivit Olesei Stamate, proiectul final al reformei CSJ va fi aprobat în actuala sesiune parlamentară, astfel încât de anul viitor să înceapă evaluarea judecătorilor CSJ.
„Este în plină desfășurare exercițiul pre-vetting-ului, evaluarea candidaților la funcția de CSM și CSP. Sunt deja primele decizii ale comisiei de evaluare. Pentru CSM ultimele interviuri vor fi la sfârșitului acestui an sau în ianuarie anul viitor. În paralel, se pregătește terenul pentru evaluarea Curții Supreme de Justiție și toate celelalte nivele ale instanțelor de judecată. Reforma justiției se mișcă lent, dar sigur. E bine că noi suntem flexibili, urmărim acțiunile și ne putem adapta. De exemplu, din punctul nostru de vedere, comisia de pre-vetting se mișcă mai lent decât ne-am așteptat. Planul inițial era ca această comisie să facă și evaluarea judecătorilor de la CSJ. Dar noi nu-i putem forța să lucreze mai repede. Asta înseamnă că de evaluarea judecătorilor de la CSJ de va ocupa altă comisie”, a spus Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Deputatul PAS recunoaște că evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor ar putea crea un vid de cadre în sistem. Totuși, persoanele care nu vor trece testul integrității și profesionalismului vor fi înlocuite cu tineri specialiști, spune Olesea Stamate.
„După primele trepte de evaluare, anticipez că am putea să avem probleme la suplinirea acestor funcții care vor deveni vacante în urma vetting-ului. Va trebui să luăm persoane cu puțină experiență. Și vor trebui să învețe. Dar pentru asta trebuie să pregătim toate treptele. Institutul Național al Justiției trebuie să ofere instruire atât inițială, cât și continuă. Vom discuta cu donatorii să ofere programe de instruire tematică pentru procurori pe cele mai importante domenii”, a spus președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.
În prezent, comisia de pre-vetting desfășoară evaluarea a 23 de candidați la funcția de membru CSM din rândul judecătorilor. Primele trei decizii de promovare a evaluării au fost deja luate. Este vorba despre judecătoarele Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!