inn.md

(DOC) Vicedirectorul Institutului de Neurologie nu și-ar fi declarat toate veniturile. O parte din avere ar putea fi confiscată

Octavian Misic, vicedirectorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), imputându-i-se o avere nejustificată în mărime de peste 700 de mii de lei. Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, aceasta ar urma să fie confiscată în folosul statului.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele vicedirectorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău. Inspectorul de integritate a stabilit o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile realizate – peste 700 de mii de lei. Inspectorul de integritate a constatat că, pentru anii 2016, 2018 și 2019, și pentru perioada 2017 – 2020, subiectul nu și-a declarat în modul corespunzător averea, fapt pentru care riscă răspundere penală.

Controlul averii pe numele lui Octavian Misic și a soției acestuia a fost demarat în aprilie 2021. Analizându-se veniturile obținute și cheltuielile realizate, această diferență substanțială a fost obținută de către inspectorul de integritate, reieșind din verificarea transferurilor internaționale peste hotare efectuate de către subiect și soția acestuia, dobândirea unui bun imobil lângă municipiul Chișinău, constituit dintr-un teren pentru construcții și o casă de locuit la sol cu o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați, procurarea biletelor avia în scop turistic, acoperirea unor taxe vamale, achiziționarea a două automobile de model BMW X4 și Lexus RX550H, păstrarea sub formă de depozit bancar a mijloacelor financiare, dar și din procurarea unui apartament în municipiul Iași, România. Deoarece, această diferență substanțială are un caracter nejustificat, inspectorul de integritate a dispus confiscarea acesteia în folosul statului, în cazul în care actul de constatare va rămâne în vigoare.

Totodată, potrivit ANI, în declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2016, vicedirectorul instituției medicale a inclus date incomplete referitoare la valoarea reală a bunului imobil dobândit lângă Chișinău. În următorii trei ani, acesta omite să includă în declarațiile depuse informații despre venitul obținut de la companii farmaceutice sub formă de sponsorizări, donația de la părinți în sumă de 91 de mii de euro și a inclus date false despre venitul obținut în sumă de 270 de mii de lei din înstrăinarea unui automobil de model Volvo, care de fapt a fost oferit la schimb.

Între anii 2019 și 2020, pentru a-și micșora semnificativ cheltuielile realizate, acesta a introdus date incomplete în declarațiile de avere despre valoarea reală a automobilului BMW X4 Drive, dobândit, de fapt, la preț de 560 de mii de lei. La fel, nu a inclus date cu privire la calitatea de beneficiar efectiv al automobilul de model Lexus RX450H, în posesia căruia a intrat în schimbul automobilului Volvo și a unui adaos de 21 mii de Euro. Printre informațiile omise să le declare se numără și datele despre antecontractul de vânzare de bun viitor în valoare de 91 de mii Euro, situat în Iași, Romania.

Pentru aceste acțiuni, care cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova, inspectorul de integritate a emis un denunț către Procuratura Generală pentru ca subiectul să fie cercetat pe aspectul falsului în declarații și îmbogățire ilicită.

***

Octavin Misic este vicedirector medical al Institutului de Neurologie  și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din martie 2014. El este doctor în științe medicale, neurolog de categorie superioară. În 2020, președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a conferit titlul onorific de „OM EMERIT”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: