(DOC) Viorel Morari câștigă la Curtea Supremă de Justiție împotriva unui ordin emis de Alexandr Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

(DOC) Viorel Morari câștigă la Curtea Supremă de Justiție împotriva unui ordin emis de Alexandr Stoianoglo

Viorel Morari a câștiga la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva unui ordin emis de Alexandr Stoianoglo. Inițial, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Morari, decizie menținută și de Curtea de Apel. CSJ însă a casat deciziile celor două instanțe și i-a dat câștig de cauză lui Morari, informează RISE Moldova. 

CSJ a anulat ordinul prin care fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost înlăturat în decembrie 2019 de la conducerea instituției și delegat la Procuratura Generală. Hotărârea a fost pronunțată la 18 ianuarie curent.

Inițial, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Morari, decizie menținută și de Curtea de Apel. CSJ însă a casat deciziile celor două instanțe și i-a dat câștig de cauză lui Morari.

Chiar și așa, hotărârea nu poate fi executată, iar Morari nu poate fi repus în funcție, faptul fiind deja consumat.

Contactat de RISE Moldova, Viorel Morari a declarat: „Procurorul general Stoianoglo care pretindea că e mare profesionist, a încălcat legea când m-a delegat pentru 30 de zile. Asta a și stabilit instanța de judecată: acțiuni abuzive din partea lui Stoianoglo în raport cu mine. A fost o confirmare post-factum că în privința mea s-a încălcat legea”.

RISE Moldova l-a contactat și pe Alexandr Stoianoglo pentru o reacție, dar acesta nu a răspuns la mesaj.

***

Amintim că Viorel Morari a condus Procuratura Anticorupție între anii 2016-2019. În primăvara lui 2019, Morari a fost transferat în una dintre secțiile Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce în presă a apărut o scrisoare anonimă, al cărei autor susținea că Morari și coproprietarul rețelei Andy`s Pizza și La Placinte Andrei Tranga ar fi încercat să acapareze compania Molinart Grup. Morari a negat orice implicare în aceste acțiuni.

În septembrie 2019, Morari a fost restabilit în funcția de șef al Procuraturi Anticorupție, iar ulterior – suspendat pe durata verificărilor în cadrul instituției, inițiate de Stoianoglo.

În ianuarie 2020, pe numele lui Morari a fost inițiat un dosar penal. El a fost acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și indicarea de date false în acte oficiale. Procurorii consideră că Morari l-ar fi apărat pe Plahotniuc și pe apropiații acestuia de suspiciuni în dosarul privind frauda bancară, în acest mod, împiedicând investigația obiectivă. Partea vătămată în acest dosar este Veaceslav Platon, care pretinde la o despăgubire de 300 de milioane de dolari.

În al doilea dosar penal în care a fost vizat Morari, era era bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În cel de-al treilea dosar penal, Morari a fost învinuit de fabricarea dosarului penal în care sunt vizați coproprietarii stațiilor Vento.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: