DOC „Ziua Victoriei”, marcată pe 9 mai, devine istorie în R. Moldova. PAS modifică legislația
Full Article 3 minutes read

DOC „Ziua Victoriei”, marcată pe 9 mai, devine istorie în R. Moldova. PAS modifică legislația

„Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai. Proiectul de lege înaintat de deputații PAS va fi dezbătut în cadrul ședinței Parlamentului din 25 mai. 

„Acest proiect de lege se impune având în vedere confuzia care încă persistă între data reală (8 mai) de încheie al celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist – pentru a-și revendica un rol primordial în victoria împotriva foștilor aliați naziști”, se arată în proiectul de lege elaborat de deputații PAS.

De asemenea, autorii menționează că inițiativa „rectifică ambiguitatea istorică menținută de guvernările precedente prin insistarea asupra datei de 9 mai de încheie a celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european”:

„Evidențiind importanța zilei de 8 mai 1945 pentru istoria universală și a poporului nostru, din respect pentru acuratețea istorică și pentru identitatea noastră europeană, propunem ca ziua de 8 mai să fie consacrată „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Printre autorii inițiativei legislative se numără deputații PAS: Igor Grosu, Eugeniu Sinchevici, Ana Oglinda, Alina Dandara, Veronica Roșca, Boris Marcoci, Petru Frunze, Mihail Druță, Oazu Nantoi, Lilian Carp, Marina Morozova.

 

În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei” are loc în conformitate cu o hotărâre adoptată în decembrie 1990 de Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

„Patria” menționată în acea hotărâre a dispărut odată cu dispariția URSS și adoptarea, la 27 ausgust 1991, a Declarației de independență a Republicii Moldova. În acest sens, interpretarea ideologizată a evenimentelor istorice din fosta URSS (și actuala Federație Rusă) nu poate reprezenta un punct de reper pentru Republica Moldova”, au conchis autorii.

***

Amintim că, în acest an, pe 9 mai, președinta Maia Sandu a declarat că a fost la complexul memorial „Eternitate” pentru a comemora oamenii care au fost uciși în cel de-al Doilea Război Mondial. Premierul Dorin Recean a precizat că „astăzi comemorăm, nu sărbătorim”. Și președintele Parlamentului a spus că 9 mai este „o zi a pomenirii”. El a mai adăugat că „din păcate, omenirea încă nu și-a învățat lecția”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: