Dodon a comentat dezinformarea privind poziția Consiliului Europei, publicată de serviciul de presă al parlamentului
Full Article 3 minutes read

Dodon a comentat dezinformarea privind poziția Consiliului Europei, publicată de serviciul de presă al parlamentului

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon, la fel ca și serviciul de presă al parlamentului, consideră că secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić s-a pronunțat împotriva dizolvării legislativului. „Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară că, Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară”, se arată într-un comunicat publicat pe 13 aprilie pe site-ul socialiștilor. Asta în pofida faptului că, de fapt, oficialul european nu a făcut astfel de declarații. 

„În data de 15 aprilie, Curtea Constituțională va trebui să demonstreze abilități juridice impecabile, astfel ca să satisfacă ambasadorii occidentali și să dea posibilitate președintelui Maia Sandu să dizolve Parlamentul, contrar normelor constituționale și principiilor europene ale statului de drept”, a comentat Dodon.

Socialistul a adăugat că, dacă Curtea Constituțională va decide că președintele este în drept să dizolve parlamentul, PSRM ar putea să nu recunoască decizia.

„Dacă acest lucru se va întâmpla și majoritatea judecătorilor Curții Constituționale vor coborî la nivelul Curții Constituționale de pe timpurile lui Plahotniuc, atunci mai merită să avem încredere în această instituție, ori trebuie să declarăm statul capturat, așa cum a fost în iunie 2019?”, a adăugat președintele PSRM.

Amintim că, pe 13 aprilie, într-un răspuns pentru Zinaida Grecianîi, secretarul general al Consiliului Europei a menționat că instituția pe care o reprezintă atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Aceasta a atras atenția că regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în legea supremă a țării și, respectiv, interpretate de Curtea Constituțională.

Consiliul Europei a amintit că Comisia de la Veneția, în avizul din 2019, a constatat că „dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs, care nu poate fi luat în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Cu toate acestea, serviciul de presă al parlamentului a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia a menționat că secretarul Consiliului Europei ar fi declarat că „parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară”. Ulterior, a fost publicată și scrisoarea semnată de Marija Pejčinović Burić, în care se vede că aceasta nu a făcut astfel de declarații.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: