Răspunsul secretarului General al Consiliului Europei la demersul Zinaidei Grecianîi, privind alegerile anticipate (DOC)
Full Article 2 minutes read

Răspunsul secretarului General al Consiliului Europei la demersul Zinaidei Grecianîi, privind alegerile anticipate (DOC)

Președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a primit, în dimineața zilei de 13 aprilie, răspunsul secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul pe care l-a adresat anterior. Acesta urmează să fie remis Curții Constituționale.

Secretarul general al Consiliului Europei a menționat că instituția pe care o reprezintă atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Aceasta a atras atenția că regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în legea supremă a țării și, respectiv, interpretate de Curtea Constituțională.

Răspunsul secretarului General al Consiliului Europei la demersul Zinaidei Grecianîi, privind alegerile anticipate (DOC)

Parlamentul RM

Amintim că speakerul a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea parlamentului de legislatura a X-a.

Potrivit unui comunicat al legislativului, Zinaida Greceanîi a mulțumit înaltului oficial al Consiliului Europei pentru răspunsul oferit și a accentuat inadmisibilitatea creării în Republica Moldova a unui precedent periculos când se încearcă să se dea peste cap toate principiile și normele democratice.

”Dacă acest precedent va fi creat, acesta ar putea fi folosit pe viitor de orice altă forță politică, iar atunci nicio normă democratică în Republica Moldova nu va avea sens”, a declarat speakerul.

Reacția lui Igor Dodon o puteți citi AICI.

***

Președinta parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat, pe 9 aprilie, Curții Constituționale a Republicii Moldova un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Amintim că pe 29 martie, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Aceasta a invocat articolul 85 din Constituție, potrivit căruia, șeful statului poate dizolva parlamentul în contextul expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului.

Curtea Constituțională (CC) va examina pe 15 aprilie sesizarea președintei Maia Sandu

Pe 30 martie, socialiștii au depus la Curtea Constituțională propria sesizare, privind „inexistența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului”.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: