Dodon: „Am decis să deschidem un cont special unde toți doritorii pot să vină cu un ajutor pentru agricultori”
Full Article 2 minutes read

Dodon: „Am decis să deschidem un cont special unde toți doritorii pot să vină cu un ajutor pentru agricultori”

Autoritățile vor deschide un cont special pentru ca toți doritorii să poată veni cu un ajutor pentru agricultori. Despre acest lucru a anunțat președintele Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.

„Am decis să deschidem și un cont special unde toți doritorii pot să vină cu un ajutor pentru agricultori. Sunt convins că și partenerii externi vor veni cu un suport în acest sens”, a declarat Dodon.

„Înțeleg greutățile prin care trec agricultorii, dar blocarea străzilor și încercarea de a merge pe discuții politice nu vor aduce mai mulți bani în buget. Deja am acordat maxim tot ce am putut. Noi nu putem să stopăm pensiile, salariile și să acoperim pierderile în agricultură”, a mai spus șeful statului.

Totodată, acesta a informat că suprafețele însămânțate cu prima grupă de cereale au fost compromise în proporție de circa 70%.

„Prima grupă, în total au fost recoltate circa 600 de mii de tone. De obicei, în Republica Moldova prima grupă se recoltează 1,2-1,3 milioane de tone. Recolta grupei unu este la nivel de 45-50% față de nivelul din anii precedenți. Dacă vorbim de grâu, la această etapă sunt recoltate 440 de mii de tone de grâu. Anul trecut a fost aproximativ un milion de tone. Securitatea alimentară a țării este 360 de mii de tone. Deci, securitatea alimentară este asigurată complet. În rezerva de stat avem 51 de mii de tone de grâu”, a spus Dodon.

De asemenea, șeful statului a declarat că situația este dificilă și în cazul cerealelor de grupa a doua: porumb și floarea soarelui.

„De obicei, porumb recoltăm anual circa 2 milioane de tone. Securitatea alimentară furageră este de 700 de mii de tone. Estimă roada de porumb de peste un milion de tone. Securitatea alimentară în acest an este asigurată”, a precizat Dodon.

Acesta a mai anunțat că autoritățile vor aloca suplimentar circa 300 milioane de lei pentru a susține agricultorii.

Amintim că ieri, 11 august, agricultorii din mai multe raioane ale țării au ieșit la protest pentru a cere autorităților suport în contextul în care au fost afectați de secetă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: