Dodon presupune că Sandu a avut discuții secrete cu Zelenski, despre construcția barajelor pe Nistru. Reacția președinției
Full Article 3 minutes read

Dodon presupune că Sandu a avut discuții secrete cu Zelenski, despre construcția barajelor pe Nistru. Reacția președinției

Fracțiunea socialiștilor va înainta o inițiativă legislativă cu privire la crearea unei comisii speciale de anchetă care va examina subiectul construcției mai multor baraje la Hidrocentrala ucraineană Novodnestrovsk de pe Nistru. Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al formațiunii din 18 ianuarie.

UPDATE (16:33) Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a declarat: „În declarațiile de la Kiev este menționat ce s-a discutat pe Nistru – prioritară este utilizarea durabilă a râului și asigurarea cu apă a tuturor oamenilor care locuiesc pe malurile lui. Pentru aceasta am venit cu propunerea de a include experți europeni în evaluarea impactului de mediu în contextul complexului hidroenergetic nistrean”.

Știrea inițială

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu de „discuții secrete” cu Vladimir Zelenski.

„Pe cetățeni îi interesează cum Maia Sandu va provoca o criză ecologică pe Nistru, sunt ferm convins. După discuțiile secrete cu Zelenski”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor susține că vizita președintei la Kiev nu a avut efectele scontate.

„Nu puteau fi soluții, pentru că președintele nu decide nimic, decide guvernul și parlamentul. Acestea-s show-uri și PR, care nu au niciun efect asupra cetățeanului simplu. Care-i rezultatul? Pe cel negativ l-am auzit, că s-a declarat: „am analizat și o să ne dea energie electrică mai multă”. Unde mai multă, că e mai scumpă cu 15% decât ceea ce cumpărăm noi acum. Înseamnă că acolo au fost unele discuții ascunse privind situația de pe Nistru”, a argumentat Dodon.

Liderul PSRM a anunțat că poziția Moldovei trebuie să fie fermă împotriva construcției barajelor, iar expertiza experților Comisiei Europene nu este necesară. În context, fracțiunea socialiștilor va cere legislativului să analizeze subiectul.

„Facem comisie parlamentară pe situația de pe Nistru. Vrem să aflăm în detalii ce este cu aceste baraje pe Nistru. Parlamentul să se ocupe. Să se implice și Guvernul. Miercuri, vor avea loc ședințele comisiilor parlamentare și cred că acest subiect deja va fi abordat”, a spus liderul PSRM.

***

Precizăm că, pe 12 ianuarie, Maia Sandu a avut o întrevedere oficială la Kiev cu omologul său, Vladimir Zelenski. Șefa statului a anunțat că, printre subiectele abordate, a fost și cel privind complexul hidroenergetic de pe Nistru „pentru a asigura protecția și utilizarea durabilă a rîului Nistru, pentru ca apa acestuia să servească atît generațiile actuale, cât și cele viitoare”.

În aceeași zi, pe blogul deputatului și președintelui fracțiunii PSRM în Parlament Corneliu Furculiță a fost publicat un text întitulat „Construcția unei hidrocentrale de către Ucraina pune în pericol alimentarea cu apă a orașului Chișinău”. Un mesaj critic la acest subiect a publicat și fostul premier Ion Chicu.

Câteva site-uri au publicat în aceeași zi știri cu conținut identic, în care o acuză pe Maia Sandu că ar susține inițiativa Ucrainei de a construi o hidrocentrală pe râul Nistru.

Ulterior, în cadrul conferinței de presă despre rezultatele vizitei oficiale în Ucraina, Maia Sandu a precizat că în cadrul întâlnirilor la Kiev a exprimat îngrijorarea în raport cu situația râului Nistru, inclusiv legată de Complexul Hidroenergetic Nistrean.

„Am reiterat propunerea de a solicita Uniunii Europene să facă evaluarea impactului de mediu. Am convenit asupra necesității reluării imediate a activității grupurilor de lucru din cadrul guvernelor”, a declarat Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: