Dodon, și nemulțumit, și plin de speranțe. PSRM condamnă excluderea candidatei lui Șor de la alegerile din Bălți, dar se pregătește să îi ia locul
Full Article 4 minutes read

Dodon, și nemulțumit, și plin de speranțe. PSRM condamnă excluderea candidatei lui Șor de la alegerile din Bălți, dar se pregătește să îi ia locul

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) „condamnă acțiunile guvernării de excludere din cursa electorală a unuia din candidați care a trecut în turul II la Bălți”. Cu declarații în acest sens au venit socialiștii pe 9 noiembrie. Aceștia au spus că „PAS ar dori să excludă” și candidatul lor din cursa electorală, pe Maxim Moroșan. „Socialiștii merg ferm pentru a învinge”, a precizat Igor Dodon. Pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că au pornit „o campanie cinstită și corectă și îndeamnă toate partidele să facă la fel” și că „cei care încalcă legislația electorală trebuie să fie trași la răspundere”. Menționăm că după excluderea Arinei Corșicova, în turul doi se vor duela Alexandr Petkov de la Partidul Nostru și Maxim Moroșan de la Partidul Socialiștilor. 

Potrivit secretarului executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon, „chiar dacă sunt întrebări față de campania electorală a unuia sau a altuia candidat, aceste acțiuni a instituțiilor de stat trebuie să aibă loc înainte de finalizarea alegerilor”.

Partidul Socialiștilor condamnă acțiunile guvernării de excludere din cursă electorală a candidaților care au acces în turul II. Chiar dacă sunt întrebări față de campania electorală a unuia sau a altuia candidat, aceste acțiuni a instituțiilor de stat trebuie să aibă loc înainte de finalizarea alegerilor dar nu după ziua alegerilor. De aceea, noi condamnăm excluderea unuia din candidați care a trecut în turul II la Bălți”, a menționat Dodon.

El a adăugat că „PAS ar dori să excludă” și candidatul socialiștilor din cursă, însă PSRM „are de gând să lupte pentru Primăria municipiului Bălți”.

Noi înțelegem că PAS ar dori să excludă și candidatul nostru din cursa electorală. Domnul Maxim Moroșan a petrecut o campanie foarte bună cu echipa socialiștilor la Bălți și acum este candidatul pentru turul II. (…) Noi avem de gând să luptăm pentru Primăria municipiului Bălți. (…) Anunțăm oficial că socialiștii nu-și vor retrage candidatul la funcția de primar pentru municipiul Bălți. Socialiștii merg ferm pentru a învinge și a întoarce orașul Bălți locuitorilor municipiului Bălți”, a comunicat Dodon.

Maxim Moroșan a spus că simte că la aceste alegeri nu trebuia să fie pe locul 3.

Simt că la aceste alegeri sigur nu trebuia să fiu chiar și cu numărul 3 după planul guvernării. Trebuia să fie oricine, reprezentantul oricărui partid, dar numai nu eu. Dar datorită vouă, bălțenilor, pentru că ați ieșit, v-ați arătat caracterul… astăzi noi cu dumneavoastră ieșim în al doilea tur. (…) Nu mă voi mira că dacă cineva nu va fi mulțumit de rezultate, atunci posibil ei mă vor scoate. Timpul va arăta”, a conchis Moroșan.

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate în contextul declarațiilor Partidului Socialiștilor. Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ Adriana Vlas a spus că „PAS a pornit o campanie cinstită și corectă și îndeamnă toate partidele să facă la fel”. „Iar cei care încalcă legislația electorală, corup alegătorii trebuie să fie trași la răspundere de organele competente”, a menționat purtătoarea de cuvânt a partidului.

***

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În muncipiul Bălți niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova.

Pe 7 noiembrie Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. Mai devreme, aceasta a anunțat că, în cazul victoriei, le va numi pe Marina Tauber și Victoria Șapa în funcția de viceprimar. În oraș a avut loc un protest față de decizia de excludere a Arinei Corșicova.

Dacă decizia Consiliului electoral de circumscripție din Bălți în privința Arinei Corșicova, Alexandr Petkov se va duela în turul doi cu candidatul PSRM Maxim Moroșan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: