Corșicova – exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Tauber și simpatizanții lui Șor au ieșit la protest
Full Article 3 minutes read

Corșicova – exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Tauber și simpatizanții lui Șor au ieșit la protest

Candidata independentă pentru funcția de primar al muncipiului Bălți, Arina Corșicova – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a fost exclusă din turul doi al algerilor. Decizia a fost luată pe 7 noiembrie de Consiliul electoral de circumscripție Bălți.

Candidata lui Șor – exclusă din alegeri

În jurul orei 15:00, membrii Consiliului electoral de circumscripție Bălți s-au întrunit în ședință pentru a examina sesizări depuse, privind excluderea Arinei Corșicova din al doilea tur de alegeri. Ulterior, în jurul orei 20:30, membrii Consiliului au anunțat că au hotărât să o retragă pe Corșicova din scrutinul electoral. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în instanță.

După ședință, în cadrul unor declarații de presă, vicepreședinta Partidului Schimbării (PS), Cristina Craevscaia, a declarat că liderul PS, Ștefan Gligor, și ex-primarul de Bălți, Nicolae Grigorișin, au fost cei care au depus sesizările împotriva Arinei Corșicova. Craevscaia a precizat că sesizările se referă la „numeroasele încălcări în cadrul alegerilor, care au venit din partea sateliților Partidului neconstituțional „ȘOR”.

Dna Corșicova este directorul unui SRL afiliat lui Șor și grupării sale. În cadrul ședinței au răsunat și sancțiunile impuse de Canada împotriva acestei persoane. Principala petiție se referă la acest aspect. Petiția conținea, de asemenea, informații despre pliantele care au fost distribuite cu încălcarea legii”, a spus Craevscaia.

„Arina e primarul nostru”

Menționăm că ședința Consiliului, care a avut loc în incinta Primăriei Bălți, s-a desfășurat pe fundalul unui protest.

Spre seară, simpatizanții lui Șor, în frunte cu deputata Marina Tauber, s-au adunat în fața primăriei, unde au protestat împotriva examinării sesizărilor privind excluderea Arinei Corșicova din turul II de algeri. Oamenii au strigat „Rușine”, „Jos Maia Sandu” și „Arina e primarul nostru”.

După ce Consiliul a decis s-o excludă pe Corșicova din scrutinul electoral, Marina Tauber, care este ex-vicepreședinta Partidului neconstituțional „ȘOR”, a declarat în fața mulțimii adunate în scuarul primăriei că hotărârea a fost una „ilegală”.

Trebuie să acționăm într-un mod mobilizat, consolidat și trebuie să fim în contact cu dumneavoastră cât mai mult posibil. (…) Comisia locală a luat această decizie. Să le fie rușine. Vom depune cu siguranță plângeri penale. (…) În prezent, decizia Comisiei nu este definitivă. Urmează instanțele de judecată. Dvs, eu și d-na Corșicova continuăm campania. Dar, pe lângă asta, avocații și juriștii vor lupta pentru drepturile doamnei Corșicova. (…) Dacă vă cerem să ieșiți la protest, vă rog să fiți atenți la această informație. Dacă vor fi mulți oameni, asta va ajuta. Ca și în Găgăuzia, unde oamenii și-au apărat alegerea”, a adăugat Tauber.

Corșicova - exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Tauber și simpatizanții lui Șor au ieșit la protest

Telegram/СП

Corșicova - exclusă din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți. Tauber și simpatizanții lui Șor au ieșit la protest

Telegram/СП

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În muncipiul Bălți niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă cei doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova.

Dacă decizia Consiliului electoral de circumscripție din Bălți în privința Arinei Corșicova va rămâne în vigoare, cel mai probabil, Alexandr Petkov se va duela în turul doi cu candidatul PSRM, Maxim Moroșan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: