Doi bărbați, condamnați la 12 și 20 ani de închisoare în Transnistria. Krasnoselski: „Au pregătit atacul terorist”
Full Article 3 minutes read

Doi bărbați, condamnați la 12 și 20 ani de închisoare în Transnistria. Krasnoselski: „Au pregătit atacul terorist”

La începutul lunii martie, în regiunea transnistreană, două persoane au fost condamnate pentru că ar fi fost implicate în pregătirea atacului terorist din Transnistria, în 2023. Precizările au fost făcute de liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski la întâlnirea cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE, ambasadorul Thomas Mayr-Harting. Presa din regiune a scris că persoanele condamnate sunt Veaceslav Kisnicean și Igor Sikailo. Acestea au fost condamnate la 20 și respectiv 12 ani de închisoare. 

„Pe 7 martie, doi teroriști au primit pedepse reale de închisoare. Cei care au pregătit un atac terorist împotriva misiunii OSCE, împotriva dumneavoastră și împotriva noastră în februarie-martie anul trecut. Din păcate, atât misiunea OSCE cât și alte instituții internaționale au ignorat acest fapt. Să te gândești, i-ar fi ucis pe locuitorii regiunii transnistrene, asta problemă. Cu toate acestea, eu am cerut Interpolului și Biroului Federal de Investigații să se alăture anchetei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a menționat Krasnoselski. 

După cum a scris canalul de Telegram Pervîi Pridnestrovskii, Kisnicean a fost condamnat la 20 de ani într-o închisoare cu regim strict pentru trădare, transport și depozitare de explozibili, pregătire pentru un atac terorist și tentativă de omor. Sikailo a fost condamnat la 12 ani într-o închisoare cu regim strict pentru spionaj. Verdictele pot fi contestate la o autoritate superioară. 

***

În seara de 9 martie 2023, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” a difuzat un film documentar despre presupusul atentat terorist, prin care s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar și a altor persoane cu funcții înalte din administrația nerecunoscută de la Tiraspol. Pe 10 martie, postul propagandist rusesc RT a anunțat că YouTube a șters materialul, pentru „încălcarea regulilor” comunității.

Ulterior, așa zisul procuror-șef al regiunii transnistrene, Anatolii Gurețki, a anunțat că ținta atacului terorist despre care s-a pregătit un film documentar era delegația OSCE. Acesta urma să aibă loc pe 14 februarie, în apropiere de cetatea Tighina, în momentul în care delegația trebuia să se întoarcă la Chișinău.

Tiraspolul acuza serviciile speciale ucrainene că ar fi planificat pretinsul atentat, acuzații negate de Kiev, care la rândul său acuza Moscova că ar fi planificat scenariul.

Vicepremierul Oleg Serebrian declara că filmulețul video despre un eventual atac terorist în regiunea transnistreană ar avea drept scop restricționarea accesului oficialilor străini în regiune. De asemenea, politicianul asigura că Ucraina nu ar fi pus la cale un asemenea scenariu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: