„Doi transnistreni au deschis focul. Unul a fost ucis”. Ambasadorul Ucrainei, detalii despre incidentul de la frontieră
Full Article 4 minutes read

„Doi transnistreni au deschis focul. Unul a fost ucis”. Ambasadorul Ucrainei, detalii despre incidentul de la frontieră

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, confirmă incidentul armat de la granița dintre regiunea transnistreană și Ucraina, raportat de Tiraspol la începutul lunii ianuarie, curent. Diplomatul susține că doi locuitori ai regiunii transnistrene ar fi trecut granița cu țara vecină ilegal. Mai mult, potrivit ambasadorului, aceștia ar fi deschis focul spre forțele de drept ucrainene, care au răspuns cu împușcături, la rândul lor. În rezultat, spune Marko Șevcenko, un cetățean din stânga Nistrului a decedat, iar altul a ajuns la spital.

„La începutul lunii ianuarie a avut loc un incident, când doi locuitori din Transnistria, unul – „grănicer” sub egida „MGB” (instituția nerecunoscută de la Tiraspol, responsabilă de securitate, nota red., altul spun că a fost civil, dar eu presupun că nu a fost civil, ci doar îmbrăcat în civil, au trecut granița ucraineană ca să discute ceva cu grănicerul ucrainean. Ei au fost așteptați de către forțele de ordine ucrainene, pentru că cei doi transnistreni, după toate informațiile, au fost implicați în trafic ilegal”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko în cadrul unui interviu pentru Nicolae Chicu.

Șeful diplomației ucrainene din Moldova susține că în acel moment, unul dintre cetățenii din regiunea transnistreană „a luat un pistol și a început să împuște către forțele de drept ale Ucrainei”.

„Ei (nr. red: grănicerii ucraineni) au deschis focul drept răspuns. Unul dintre transnistreni a fost ucis, altul este rănit și acum este în spital”, a mai spus Marko Șevcenko.

Diplomatul a refuzat să comenteze poziția Tiraspolului, dar a ținut să reamintească că Ucraina consideră regiunea transnistreană „o potențială amenințare” la adresa securității sale naționale, din cauza militarilor ruși care staționează ilegal în regiune de peste 30 de ani.

„Nu vreau să comentez poziția Tiraspolului, știu sigur că organele de drept ale Ucrainei au acționat pe teritoriul nostru și reacția lor a fost dură, pentru că a fost încălcată legea cu privire la trecerea graniței și în ceea ce privește traficul ilegal. (…) Reacția a fost așa cum a fost”, a mai adăugat Marko Șevcenko.

ACTUALIZARE: Contactat de NM pentru un comentariu, Biroul politici de reintegrare a declarat că „comunicarea pe acest subiect va fi asigurată de Ministerul Afacerilor Interne”. NM a solicitat în acest context un comentariu din partea reprezentanților MAI.

ACTUALIZARE: Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne (MAI), Olivia Melnic, a confirmat pentru NM incidentul de la frontieră. Potrivit ei, Chișinăul este gata să ofere suport atât autorităților de la Kiev, cât și Tiraspolului în investigarea cauze. MAI nu a răspuns, însă, la întrebarea NM despre motivele pentru care până acum autoritățile nu au anunțat public că un om a murit în timpul incidentului.

„După cum a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, incidentul a avut loc pe teritoriul Ucrainei, astfel jurisdicția este a Ucrainei în cercetarea cauzei date. Dacă această variantă nu e împărtășită de autoritățile ilegale din stânga Nistrului, Poliția Națională este dispusă să mergem la locul faptei declarat de Tiraspol pentru a asigura cercetarea la fața locului. Totodată vom oferi suport ucrainenilor în elucidarea tuturor circumstanțelor, dacă vom fi solicitați”, a precizat Olivia Melnic pentru NM.

***

Amintim că Tiraspolul a declarat pe 10 ianuarie că în apropierea frontierei cu Ucraina ar fi avut loc un incident, cu utilizarea armelor de foc, în urma căruia doi cetățeni transnistreni ar fi fost răpiți și duși pe teritoriul Ucrainei.

O zi mai târziu, Ucraina a negat declarațiile Tiraspolului. Ofițerul de presă al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Andrei Demcenko, a declarat într-un comentariu pentru RBC-Ucraina că nu cunoaște despre nici un incident pe segmentul transnistrean al frontierei cu Moldova și a catalogat declarațiile ca fiind „de natură provocătoare”. Mai mult, contactat atunci pentru o reacție, nici Biroul politici de reintegrare nu a confirmat incidentul. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: