Domnica Manole participă la ședința CC. Judecătorii au respins cererea de recuzare înaintată de Parlament
Full Article 2 minutes read

Domnica Manole participă la ședința CC. Judecătorii au respins cererea de recuzare înaintată de Parlament

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole va participa la examinarea subiectului privind revocarea mandatului său. Decizia a fost luată de judecătorii CC, după ce reprezentantul Parlamentului a solicitat recuzarea acesteia, pe motiv că Manole este parte interesată.

Reprezentantul parlamentului, Lilian Enciu a solicitat recuzarea Domnicăi Manole, pe motiv că este parte interesată. În urma deliberărilor, judecătorii CC au respins cererea.

CC examinează pe 27 aprilie sesizările depuse de deputații Partidului PAS și Platforma DA Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău, privind controlul constituționalității Hotărârii parlamentului din 23 aprilie 2021, privind anularea prin retragerea parțială a Hotărârii parlamentului nr.121 din 16 august 2019, privind numirea unui judecător al Curții Constituționale și Hotărârea parlamentului din 23 aprilie, privind numirea unui judecător al CC.

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

Boris Lupașcu a expediat pe 26 aprilie o declarație în adresa Parlamentului și CC, prin care anunță că vrea să renunțe la mandatul de judecător.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: