Donații de 30 de mii de euro, mașini și apartament: Averea bașcanei Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor
Full Article 3 minutes read

Donații de 30 de mii de euro, mașini și apartament: Averea bașcanei Evghenia Guțul, susținută de fugarul Ilan Șor

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și-a depus declarația de avere pentru anul 2023. Guvernatoarea de la Comrat declară venituri de zeci de mii de lei lunar, donații din cumetrii și zile de naștere de sute de mii de lei, precum și mașini și apartament. Declarația de avere și interese a fost publicată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Potrivit declarației de avere, Evghenia Guțul, care este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a ridicat anul trecut, începând cu 19 iulie, zi în care a fost învestită în funcția de bașcan al Găgăuziei, aproape 148 de mii de lei sub formă de salariu, ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 21 de mii de lei.

Guțul mai declară că a obținut, în 2023, din donații la evenimente de familie, cum ar fi zile de naștere sau cumetrii, aproape 24 de mii de euro (echivalentul a 460 de mii de lei). Ea declară venituri la această rubrică și în lei. În total – 220 de mii, echivalentul a peste 4 mii de euro.

Guvernatoarea de Comrat mai declară un apartament de 47 metri pătrați, procurat în 2019, care ar valora 300 de mii de lei (echivalentul a circa 16 mii euro), precum și două mașini – un Volkswagen din 2016, pe care l-a procurat în 2021 pentru 50 mii lei (circa 2,6 mii euro) și un Mercedes Vito din 2010, cumpărat în 2022 pentru 10 mii lei, adică puțin peste 500 de euro.

***

Evghenia Guțul a fost aleasă în funcția de bașcan în cadrul alegerilor din 14 mai 2023. Ea a câștigat scrutinul cu peste 52% din totalul de voturi. După alegeri, Guțul, dar și echipa oligarhului Ilan Șor, care au susținut-o, au fost acuzați de coruperea alegătorilor. Centrul Național Anticorupție a pornit atunci o cauză penală „pe fapte de infracțiune de corupere a alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Guțul și Șor au negat acuzațiile aduse.

Pe 19 iulie 2023, Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut peste jumătate de an, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat anterior Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Pe 22 februarie, curent, echipa lui Șor s-a adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintei de a desemna pe Guțul membru al Guvernului.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: