Dosar penal în cazul bisericii construite ilegal pe teritoriul unei grădinițe din capitală
Full Article 2 minutes read

Dosar penal în cazul bisericii construite ilegal pe teritoriul unei grădinițe din capitală

Oamenii legii au inițiat un dosar penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost ridicată o construcție pe teritoriul Grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani al capitalei. Anunțul a fost făcut de autoritățile municipale, în cadrul ședinței de luni, 17 februarie, a primăriei. Viceprimarul Victor Chironda a cerut ca Direcția Educație să asigure paza în regiune, pentru ca, așa cum prevede decizia instanței, nicio persoană să nu aibă acces pe teritoriul șanterierului. 

„Teritoriul grădiniței aparține Direcției Municipale de Educație. Ei au semnat un demers către Procuratură în care recunosc că nu construiesc nimic. Deși lor li s-au emis acele certificate de urbanism pentru construcția unui centru moral-spiritual. Nu există niciun parteneriat, niciun acord cu un investitor privat. Respectiv, solicitarea mea către Direcție a fost să se ia măsuri cu activitatea ilegală de construcții care se desfășoară pe teritoriul lor. Direcția este persoană juridică separată, ei sunt gestionari. Persoanele de acolo poartă răspundere pentru gestionare. Din partea noastră s-au luat toate măsurile necesare. Acum vreau să văd direcția ce măsuri va lua, pentru că li s-a solicitat să interzică accesul tuturor persoanelor acolo până la decizia instanței și avem decizia instanței de demolare. Toate securitatea șantierului trebuie să o asigure Direcția, fiindcă ei sunt proprietari. Trebuie restabilit gardul, să fie închis accesul, ș.a.m.d”, a explicat Chironda.

Amintim că, în 2015, Primăria capitalei a eliberat certificatul de urbanism pentru „construirea unui biblioteci cu Centru de educație moral-spirituală, în limitele hotarelor terenului repartizat în folosință pentru instituția preșcolară nr. 150”, iar la începutul anului 2017 a demarat construcția edificiului. Ulterior, mai mulți activiști civici au denunțat faptul că, din 2018, în subsolul clădirii aflate în construcție activează o biserică, unde se duc slujbe.

Ulterior, fostul primar interimar Ruslan Codreanu a emisă o dispoziție de demolare, care însă nu a fost pusă în aplicare.

Întrebat de ce primăria nu a pus în aplicare dispoziția primarului interimar de atunci privind demolarea bisericii, viceprimarul Victor Chironda a răspuns că autoritățile municipale nu au dreptul să recurgă la demolări, iar o decizie în acest sens poate lua numai instanța de judecată.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: