Dosarele victimelor represiunilor politice din perioada sovietică, făcute publice de Agenția Națională a Arhivelor

Agenția Națională a Arhivelor din R.Moldova a publicat lista completă a dosarelor victimelor represiunilor politice din perioada sovietică pe care le deține. Este vorba de circa 20 000 de dosare din anii 1920-1989.

Inventarele conțin informații cu privire la numărul dosarului, numele, prenumele și patronimicul persoanei condamnate, localitatea și anul nașterii, data și locul intentării dosarului, numărul de file ale dosarului, la majoritatea fiind indicată și perioada de detenție, comunică Europa Liberă.

Cetățenii care își găsesc rudele în aceste inventare pot face cunoștință cu dosarul în sala de studii a Agenției Naționale a Arhivelor.

Cele 20 000 de dosare au fost transferate la Arhiva Națională începând cu anul 2010, în urma activității Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar, înființată de președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu.

Alte circa 60 000 de dosare ale victimelor represiunilor politice se află încă în depozitele speciale ale Serviciului de Informații și Securitate, ministerului de Interne, Procuraturii și altor instituții.

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a spus că instituția a început negocierile cu SIS și MAI pentru transferul tuturor dosarelor.

„Pentru realizarea acestui deziderat, e nevoie de un cadru legal adecvat pentru care există susținere politică, precum și extinderea spațiului de depozitare a Agenției Naționale a Arhivelor”, a afirma Cașu, potrivit Europa Liberă.

Istoricul recomandă celor care nu-și găsesc rudele în listele publicate online să se adreseze Ministerului de Interne, care deține cea mai cuprinzătoare bază de date cu privire la toate condamnările politice.

O parte din dosare au fost intentate chiar în primele zile ale ocupației sovietice de la sfârșitul lunii iunie 1940 – 1941, septembrie 1944 – 1945, 1946-1951 etc. Printre condamnați erau profesori, medici, slujitori ai bisericii, funcționari publici, primari, reprezentanți ai partidelor politice din perioada interbelică, lucrători ai căii ferate, colaboratori ai Siguranței din Basarabia, militari, lucrători ai poliției etc.

Anterior, Agenția Națională a Arhivelor a publicat online și listele nominale ale deportaților din perioada sovietică, pe eșaloane și vagoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: