Dosarul licitațiilor trucate din Cahul. Administratorul site-ului Consiliului raional a fost reținut
Full Article 2 minutes read

Dosarul licitațiilor trucate din Cahul. Administratorul site-ului Consiliului raional a fost reținut

Pe parcursul zilei de 27 aprilie, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții la domiciliul și biroul administratorului site-ului web al Consiliului raional Cahul. El este vizat în cadrul dosarului licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei. Funcționarul a fost reținut.

Acesta este bănuit că a favorizat săvârșirea infracțiunii de către factorii de decizie ai Consiliului raional Cahul. Mai exact, el nu a publicat informația cu privire la organizarea licitațiilor de achiziție a unor lucrări de reparație la obiecte de menire socială, iar după atribuirea acestora a modificat conținutul site-ului în vederea ascunderii urmelor infracțiunii comise.

După efectuarea perchezițiilor, administratorul a fost reținut pe un termen de 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție provizorie a Inspectoratului de poliție Cahul.

După înaintarea învinuirii, procurorii anticorupție urmează să decidă cu privire la înaintarea demersului de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile.

***

Președintele raionului Cahul Marcel Cenușa, trei angajați din cadrul Consiliului raional Cahul, un primar dintr-o localitate din raionul Cahul și patru administratori ai unor companii private sunt acuzați de abuz de serviciu și delapidarea averii străine, săvârșite în proporții deosebit de mari, corupere pasivă și corupere activă. Pe 7 aprilie, Cenușa a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit materialelor cauzelor penale, președintele Consiliului raional Cahul, împreună cu șeful direcției Construcții, un subaltern de-al acestuia, cu responsabili de domeniul achizițiilor publice ai Consiliului, precum și în complicitate cu reprezentanții unor agenți economici, ar fi organizat trucarea mai multor licitații publice. Aceștia ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici, pe care i-ar fi gestionat din umbră. Totodată, funcționarii ar fi transferat pe conturile agenților economici mijloace financiare, chiar dacă lucrările nu au fost finalizate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: