Ex-deputatul Nae-Simion Pleșca ar putea fi cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Judecătoria Chișinău a admis plângerea ANI
Full Article 2 minutes read

Ex-deputatul Nae-Simion Pleșca ar putea fi cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Judecătoria Chișinău a admis plângerea ANI

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis plângerea depusă de un inspector de integritate, după ce Procuratura mun. Chișinău a refuzat să inițieze un dosar penal în privința fostului deputat Nae-Simion Pleșca.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), la sfârșitul lunii decembrie 2020, instituția a încheiat procedura de control al averii pe numele lui Nae-Simion Pleșca. ANI a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat și membrii familiei sale în mărime de 831 mii 732 de lei.

Suplimentar, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite. În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițierea urmării penale în privința fostului deputat, invocându-se motivul că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni penale.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia. Însă, și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI împotriva refuzului și clasării acestui dosar al procurorului pe cauză.

În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată acțiunile și actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat și reexaminarea cauzei.

Astfel, la 19 mai 2021, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal.

Precizăm că decizia instanței de judecată nu este una definitivă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: