Dossier: Piloții Ryanair au fost anunțați despre presupusa bombă mai devreme decât a fost trimisă scrisoarea
Full Article 2 minutes read

Dossier: Piloții Ryanair au fost anunțați despre presupusa bombă mai devreme decât a fost trimisă scrisoarea

Dispecerii aeroportului din Minsk au informat piloții Ryanair despre presupusa bombă plasată la bordul aeronavei cu 27 de minute mai devreme decât au primit ei înșiși mesajul. Cel puțin asta susțin jurnaliștii de la Centrul „Dosssier”, care au defășurat o investigație în colaborare cu The Daily Beast și Der Spiegel.

Jurnaliștii au intrat în posesia copiei scrisorii electronice care ar fi fost expediată de către reprezentanții mișcării HAMAS, așa cum susțin autoritățile belaruse. Mesajul expediat de utilizatorul „Ahmed Yurlanov” a fost expediat la poșta electronică a Aeroportului Național Minsk la ora locală 12:57. Cu toate acestea, potrivit Dossier, dispecerii au anunțat piloții despre presupusul pericol cu 27 de minute mai devreme.

Anterior, Alexandr Lușakenko a declarat că scrisoarea ar fi fost expediată din Elveția. Potrivit jurnaliștilor, aceasta a fost expediată de pe un server protejat al poștei electronice Protonmail, înregistrat în Elveția, însă locul exact al aflării utilizatorului nu a putut fi identificat.

Amintim că, pe 23 mai, autoritățile din Belarus au forțat echipajul unui avion al companiei Ryanair, care efectua o cursă Atena-Vilnius, să aterizeze de urgență la Minsk. După aterizare, au fost reținuți doi pasageri – Roman Potrasevici și Sofia Sapega.

Autoritățile din Belarus au declarat că aeroportul din Minsk a fost anunțat cu privire la faptul că la bordul aeronavei se afla o bombă. Mesajul ar fi fost trimis din partea grupării extremiste HAMAS (aceasta a negat).

Protasevici, unul dintre fondatorii canalului de Telegram NEXTA, incomod puterii din Belarus, este acuzat de organizarea dezordinilor în masă.

Televiziunile din Belarus au difuzat o înregistrare video în care apare jurnalistul. Potrivit tatălui acestuia, tânărul de 26 de ani a fost bătut, are nasul spart și a fost machiat pentru a-i fi acoperite vânătăile.

Potrivit portalului Novaya Gazeta, iubita lui Protasevici, Sofia Sapega, care este cetățean al Rusiei, este acuzată și ea de organizarea dezordinilor în masă. Cei doi riscă până la 15 ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: