Două avioane ale președintelui rus s-au întors la Moscova. În ajun au dispărut de pe radar 
Full Article 3 minutes read

Două avioane ale președintelui rus s-au întors la Moscova. În ajun au dispărut de pe radar 

Două avioane, folosite de președintele rus Vladimir Putin, s-au întors la Moscova în noaptea de 25 iunie. Aceasta rezultă din datele serviciului Flightradar24 asupra cărora Agenstva a atras atenția, scrie Meduza

Vajnîie istorii a scris că aeronava Il-96-300 PU a lui Vladimir Putin a decolat de pe aeroportul Vnukovo în direcția Sankt-Petersburg, pe 24 iunie, la ora 14:16. Iar în regiunea Tver, unde se află una din reședințele lui Putin, avionul a dispărut de pe radar. 

Agenstvo scrie că este vorba despre două avioane Il-96-300 PU cu numărul RA-96021 și Il-96-300PU cu numărul RA-96022. 

Potrivit serviciului Flightradar24, prima aeronavă a pornit sistemul de detectare în noaptea de 25 iunie, în jurul orei 02:00, peste regiunea Tver. După ce a ajuns la Moscova, a înconjurat orașul Cehov timp de 15 minute și a aterizat la ora 03:43. Avionul a plecat de la Moscova sâmbătă la ora 18:43. 

Cealaltă aeronavă a pornit sistemul de detectare la 01:13, tot în regiunea Tver. A aterizat la Moscova la 01:50. De unde zburau ambele avioane, a menționat sursa, nu se cunoaște.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că Putin a părăsit Moscova pe 24 iunie. El a spus că președintele lucrează la Kremlin.

***

În dimineața zilei de 24 iunie, liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Înainte de aceasta, Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin.

Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.

Ulterior, serviciul de presă al regimului de la Minsk a anunțat în seara zilei de 24 iunie că președintele Aleksandr Lukașenko a discutat cu Evgheni Prigojin, încercând să îl convingă să renunțe la planul său de a asalta Moscova. Negocierile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat pe parcursul întregii zile. În cadrul acestora, Lukașenko ar fi cu oferit inclusiv „garanții de securitate pentru luptătorii Wagner” – plan acceptat de Prigojin.

Mai târziu, liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin a oprit „rebeliunea militară”. În seara zilei de 24 iunie, mercenarii săi au părăsit centrul Rostov pe Don, unde se stabiliseră în ajun. Înainte de a părăsi Rostov pe Don, liderul grupării militare Wagner a anunțat că își retrage coloana care înainta spre capitala Rusiei, Moscova.

Într-un final, Kremlinul a declarat că va închide procesul penal împotriva lui Prigojin, iar liderul grupării va pleca în Belarus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: