VIDEO Aplauze și poze cu mercenarii. Cum Wagner s-a retras din Rostov și ce a promis Kremlinul grupării 
Full Article 2 minutes read

VIDEO Aplauze și poze cu mercenarii. Cum Wagner s-a retras din Rostov și ce a promis Kremlinul grupării 

Liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin a oprit „rebeliunea militară”. În seara zilei de 24 iunie, mercenarii săi au părăsit centrul Rostov pe Don, unde se stabiliseră în ajun. Înainte de aceasta, Prigojin a anunțat că își retrage coloana care înainta spre capitala Rusiei, Moscova. De cealaltă parte, Kremlinul a declarat că va închide procesul penal împotriva lui Prigojin, iar liderul grupării va pleca în Belarus. 

Prigojin a părăsit sediul districtului militar din Rostov cu un automobil. Locuitorii din Rostov l-au petrecut pe el și pe mercenarii grupării cu aplauze. Oamenii și-au făcut poze cu membrii grupării și au scandat „Wagner!”.

Kremlinul a anunțat că va închide procesul penal împotriva lui Prigojin și că liderul grupării va pleca în Belarus, totodată – mercenarii săi nu vor fi urmăriți penal pentru participarea la rebeliune. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Cel din urmă a adăugat că garanția că Prigojin nu va fi persecutat este cuvântul lui Putin. Peskov a precizat că nu știe ce va face Prigojin în continuare.

Înainte de a părăsi Rostov pe Don, liderul grupării militare Wagner a anunțat că își retrage coloana care înainta spre capitala Rusiei, Moscova. Serviciul de presă al regimului de la Minsk a anunțat în seara zilei că președintele Aleksandr Lukașenko a discutat cu Evgheni Prigojin, încercând să îl convingă să renunțe la planul său de a asalta Moscova. Negocierile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat pe parcursul întregii zile. În cadrul acestora, Lukașenko ar fi cu oferit inclusiv „garanții de securitate pentru luptătorii Wagner” – plan acceptat de Prigojin.

***

Evgheni Prigojin, liderul grupării militare Wagner a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin.

Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: