Două partide din Moldova, lăsate fără alocații de la bugetul de stat: unul – timp de 2 luni, altul – patru 
Full Article 4 minutes read

Două partide din Moldova, lăsate fără alocații de la bugetul de stat: unul – timp de 2 luni, altul – patru 

Partidul Schimbării condus de Ștefan Gligor va fi lipsit, timp de 2 luni, de alocații de la bugetul de stat. De indemnizație va fi lipsit, pe o perioadă de 4 luni, și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” condus de Alexandru Beschieru, care anterior a fost membru al Partidului „Șor”, declarat neconstituțional. Pe 2 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aplicat sancțiuni sub formă de avertisment în cazul a 3 partide politice, printre care și Partidul „Şansă” apropiat lui Ilan Șor. Dacă Partidul Schimbării și Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei au fost lipsite de alocații, atunci în cazul Partidului „Şansă” Comisia a constat „imposibilitatea de a-i aplica sancțiunea” deoarece nu este beneficiar al indemnizațiilor. 

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au anunțat pe 2 iunie că au aplicat mai multe sancțiuni unor partide politice. S-a întâmplat după ce instituția electorală a analizat rapoartele acestora cu privire la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024. Potrivit Comisiei, rapoartele au fost prezentate de concurenții electorali pe 17 și 22 mai 2024.

Astfel CEC a aplicat sancțiuni, sub formă de avertisment, următorilor concurenți electorali: Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” pentru nerespectarea prevederilor art. 56 alin. (5) din Codul electoral, iar concurentului electoral Partidul Politic „Şansă” pentru nerespectarea prevederilor art. 56 alin. (5) și 58 alin. (3) din Codul electoral.

Acestea se referă la obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral” și respectarea termenelor și formatului de prezentare a rapoartelor despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală”, au comunicat reprezentanții Comisiei.

Potrivit CEC, începând cu luna iunie 2024, Partidul Politic „Partidul Schimbării” va fi lipsit pentru o perioadă de 2 luni de alocații de la bugetul de stat.

Decizia vine în contextul în care formațiunii politice respective i-a fost aplicată sancțiunea sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanțarea campaniei electorale”, au explicat reprezentanții instituției electorale.

Din același considerent, și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” va fi lipsit de alocații de la bugetul de stat, pe un termen de 4 luni, începând cu 1 decembrie 2024.

Referitor la Partidul Politic „Șansă”, Comisia a constat imposibilitatea de a-i aplica sancțiunea complementară sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat, deoarece nu este beneficiar efectiv al acestora”, au declarat reprezentanții Comisiei.

Totodată, CEC a atenționat concurenții electorali Partidul Politic „Liga Orașelor și Comunelor” și Partidul Politic „Renaștere” asupra respectării prevederilor legale despre utilizarea mijloacelor bănești depuse în contul cu mențiunea „Fond electoral” doar după declararea acestora autorității electorale.

***

Pe 19 mai 2024 au avut loc alegeri locale noi și parțiale în 9 localități din Republica Moldova. Moldovenii s-au ales cu patru noi primari din primul tur. Detalii AICI. În localitățile Tîrnova, raionul Dondușeni, și Bucovăț, raionul Strășeni, nici un candidat nu a reușit să adune mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. S-a decis că va fi organizat al doilea tur, pe 2 iunie. Partidul „Șansă” – apropiat lui Ilan Șor – a rămas fără candidat la șefia Primăriei Tîrnova. Ruslan Filipaș, care a fost votat în primul tur 29.35% de alegători, este suspectat de coruperea alegătorilor. Informația a fost confirmată pentru „Teleradio-Moldova”, în ajun – pe 1 iunie, de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale Pavel Postica. Astfel, turul doi de scrutin la Tîrnova este desfășurat doar cu un singur candidat, cu cel din partea socialiștilor – Vladimir Gîsca. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: