„Dreptul de vot este parte integrantă a drepturilor tuturor cetățenilor”. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, după ce a fost la MAE pentru explicații
Full Article 3 minutes read

„Dreptul de vot este parte integrantă a drepturilor tuturor cetățenilor”. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, după ce a fost la MAE pentru explicații

Ambasadorul Federației Ruse în Moldova Oleg Vasnețov s-a prezentat pe 12 martie la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, după ce în spațiul public au apărut informații că Rusia va deschide 4 secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile sale prezidențiale, chiar dacă Chișinăul a permis doar una – pe teritoriul ambasadei ruse. Vasnețov a spus jurnaliștilor, după ce a fost convocat de Chișinău, că i-a fost prezentată „nemulțumirea și protestul față de aceste acțiuni”. Totuși, el a spus că „dreptul de vot este parte integrantă a drepturilor legale ale tuturor cetățenilor” și a îndemnat cetățenii ruși care locuiesc în Moldova să iasă la vot pe 17 martie. 

Dreptul de vot este un drept inalienabil, parte integrantă a drepturilor legale ale tuturor cetățenilor în principiu. Aceste prevederi sunt scrise în Constituție și în alte acte normative. Sarcina principală a oricărei misiuni diplomatice este de a promova protecția drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor săi”, a comunicat Vasnețov, potrivit imaginilor publicate de tv8.md

El a mai spus că pe teritoriul Moldovei locuiesc aproximativ 250 de mii de cetățeni ruși. Potrivit acestuia, Comisia Electorală Centrală a Rusiei, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și ambasada au primit un „număr imens de solicitări” cu o cerere de asigurare a dreptului legal de a-și exprima votul. 

„Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe au luat această decizie și, împreună cu administrația Transnistriei, vor fi deschise mai multe secții de votare. (…) Nemulțumirea și protestul față de aceste acțiuni au fost exprimate la Ministerul Afacerilor Externe [al Republicii Moldova]. Dar îi îndemn pe toți cetățenii ruși care locuiesc în Chișinău și împrejurimi să meargă la vot pe data de 17”, a conchis Vasnețov.

***

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea în perioada 15-17 martie 2024. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a anunțat intenția de a candida pentru un al cincilea mandat.

Rusia planifică să deschidă pentru alegerile sale prezidențiale din 17 martie secții de vot în orașele Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol din regiunea transnistreană. Informația a fost raportată de presa din stânga Nistrului, care face referire la o decizie a Ambasadei Rusie în Moldova. Totuși, pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei, precum și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, este indicată o singură secție de votare, care se va deschide în Moldova pe 17 martie, și anume în clădirea Ambasadei Rusiei din Chișinău.

Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, după ce în spațiul public au apărut informații referitor la faptul că Rusia va deschide secții de votare în patru localități din regiunea transnistreană: trei la Tiraspol și câte una la Râbnița, Tighina și Grigoriopol. Asta deși Chișinăul a permis doar una – pe teritoriul ambasadei ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: