După ce s-a văzut cu Putin, Orban a anunțat noi „întâlniri neașteptate”
Full Article 3 minutes read

După ce s-a văzut cu Putin, Orban a anunțat noi „întâlniri neașteptate”

După ce s-a văzut inițial cu Zelenski, ulterior – cu Putin, prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán a anunțat noi „întâlniri neașteptate”, scrie Meduza. El nu a precizat cu cine și unde vor avea loc aceste întâlniri, însă a spus că următoarea „surpriză” va fi în dimineața zilei de 8 iulie. Potrivit lui Orbán, aceste întâlniri vor fi asemănătoare cu cea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin.

Pe 6 iulie, într-un interviu pentru site-ul elvețian Die Weltwoche, Orbán a spus că săptămâna viitoare va avea „întâlniri neașteptate” asemănătoare cu cea pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin. 

„Săptămâna viitoare voi avea întâlniri care vor fi la fel de neașteptate”, a menționat el. Orbán a adăugat că următoarea „surpriză” va fi în dimineața zilei de 8 iulie. El nu a precizat cu cine și unde vor avea loc aceste întâlniri.

Pe 7 iulie, a menționat sursa, ministrul maghiar al afacerilor externe Péter Szijjártó a recomandat „politicienilor europeni pro-război” să „își pună centurile de siguranță” săptămâna viitoare. 

„Misiunea de pace continuă și chiar se intensifică, așa că fac apel la politicienii europeni pro-război să-și pună centurile de siguranță”, a comunicat Szijjártó. El a mai spus că „guvernul maghiar lucrează” și „acum fiecare poate fi sigur că următoarele șase luni vor fi o misiune de menținere a păcii, menită să stabilească pacea”.

***

Pe 2 iulie curent, Orbán a ajuns într-o vizită surpriză la Kiev, fiind prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului provocat de Rusia. El a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Ultima dată când Orbán a vizitat Ucraina a fost în 2015, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Petro Poroșenko. Ungaria, condusă de prim-ministrul Viktor Orbán și ministrul afacerilor externe Péter Szijjártó, și-a manifestat de mai multe ori atitudinea favorabilă față de Kremlin. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Budapesta a făcut declarații care contrazic poziția generală a Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina. Detalii AICI.

La câteva zile după ce a fost la Kiev, premierul Ungariei Viktor Orban a efectuat o vizită în capitala Federației Ruse, Moscova – pe 5 iulie. Politicianul s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, cu care ar fi discutat despre posibilitatea negocierilor de pace cu Ucraina pentru încheierea invaziei ruse. După discuțiile cu Putin, Orban a declarat că pozițiile Kievului și Moscovei sunt „foarte departe una față de alta”. Într-o reacție la vizita premierului Ungariei în capitala rusă, șeful diplomației UE Josep Borrell a declarat că Orban nu a reprezentat UE, fiindcă poziția Uniunii Europene față de invazia rusă din Ucraina nu permite contacte oficiale cu Putin. Detalii AICI.

Potrivit Meduza, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că decizia lui Orbán de a pleca la Moscova a fost luată „fără un acord sau coordonare” cu Ucraina. „Pentru statul nostru, principiul „nici o înțelegere despre Ucraina fără Ucraina” rămâne neclintit și facem apel la toate statele să-l respecte cu strictețe”, a comunicat Ministerul. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: