Telegram/stranaua

Premierul Ungariei, în vizită-surpriză la Kiev. Este prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului provocat de Rusia

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a sosit într-o vizită oficială la Kiev. Aceasta este prima sa călătorie în capitala Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă, informează publicația Hromadske pe 2 iulie. Orban a avut o întrevedere cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

Ultima dată când Orbán a vizitat Ucraina a fost în 2015, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Petro Poroșenko. Vladimir Zelenski și Viktor Orbán s-au întâlnit ultima dată în Argentina, la inaugurarea președintelui Javier Milei. Atunci, Zelenski a spus că a vorbit cu Orbán despre dialogul dintre cele două țări și despre aderarea Ucrainei la UE.

De asemenea, președintele a luat legătura cu premierul ungar în mai – l-a invitat la Summitul pentru Pace din iunie.

Telegram/stranaua
Telegram/stranaua

Poziția Ungariei față de Ucraina

Ungaria, condusă de prim-ministrul Viktor Orbán și ministrul afacerilor externe Péter Szijjártó, și-a manifestat de mai multe ori atitudinea favorabilă față de Kremlin.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Budapesta a făcut declarații care contrazic poziția generală a Uniunii Europene privind sprijinul pentru Ucraina. În special, pe 15 februarie, Ungaria a blocat adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. De asemenea, Budapesta a promis să veteze orice sancțiuni legate de energia nucleară rusă.

În timpul votului pentru deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, prim-ministrul Ungariei a părăsit sala. Din relatările presei a reieșit că cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a propus să „meargă să bea o cafea” în afara camerei, pentru ca ceilalți 26 de lideri ai UE să poată vota unanim. Orbán a declarat că nu a vrut „să ia decizia pe conștiința țării”, așa că a ieșit din sală.

Ulterior, el a afirmat că Ungaria va avea încă „75 de oportunități” de a bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Budapesta a susținut că în Ucraina sunt încălcate drepturile maghiarilor și a amenințat că va bloca integrarea europeană a Ucrainei dacă Kievul nu va face concesii în privința minorităților naționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Daniel Vodă, filmat la un cort PAS și acuzat de implicare politică ascunsă. Reacție: „Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a fost filmat pe 13 iulie în timp ce se afla lângă un cort al Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și discuta cu un bărbat. Un videoclip cu scena respectivă a fost publicat de Victor Pruteanu, membru al Blocului Alternativa și consilier al primarului capitalei, care l-a acuzat pe Vodă că s-ar implica pe ascuns în activitatea politică a PAS. În reacție, Daniel Vodă a declarat că a participat ca voluntar la o „campanie de informare”. El a respins învinuirile lui Pruteanu, menționând că nu este membru de partid, însă nu și-a tăgăduit niciodată convingerile pro-europene.

Victor Pruteanu a publicat pe Facebook un videoclip în care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, apare lângă un cort al Partidului Acțiune și Solidaritate din Chișinău, în interiorul căruia par să fie ziare ale formațiunii. În imagini, reprezentantul Guvernului poartă o conversație cu un cetățean.

Și eu, și Daniel ne-am ocupat cu comunicarea instituțională, fiind funcționari publici (el – Ministerul de Externe, eu – Parlament). Diferențe dintre noi doi este că, în momentul implicării mele politice – am declarat acest lucru public, iar Daniel nu. Nici până în prezent nu a făcut-o. Cel mai ipocrit este că a împărțit ziare PAS și în 2023, și în 2024, în toată această perioadă prezentându-se drept „apolitic”. Daniel, dacă aveai curajul să faci acest „coming out” politic, te aplaudam din politețe, dar acum doar confirmi cât de prefăcut ești”, a se arată în mesajul care însoțește video-ul postat de Pruteanu.

Mai târziu, Vodă a explicat pe rețelele de socializare că a participat la o campanie de informare în calitate de voluntare. Acesta a menționat că a discutat cu cetățenii despre performanța guvernării și ce probleme trebuie soluționate în continuare.

Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă pentru Moldova, astăzi am fost filmat pe ascuns de unii reprezentanți ai acestei formațiuni politice, în timp ce eram la un cort de informare organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate. (…) Este previzibil, din partea celor care nu mai au argumente și mizează doar pe atacuri la persoană, în stil KGBist!

(…) Când e vorba de viitorul Moldovei, nu cer voie nimănui. Am fost și rămân un om asumat – și ca funcționar, și ca demnitar și ca cetățean. Nu mi-am ascuns niciodată convingerile pro-europene. Le-am afirmat în diplomație, la Guvern și în fiecare mesaj public”, a spus el.

Daniel Vodă a subliniat că nu este membru al vreunui partid, însă dacă va decide vreodată să adera la o formațiune politică, o va anunța „cu fruntea sus”.

„Fanilor mei” și oponenților care caută să murdărească internetul cu minciuni, îi informez oficial, din prima sursă, că a distribui materiale informative despre integrarea europeană nu e „ipocrizie”, e un act de responsabilitate civică într-o țară în care viitorul se decide prin participare.

Eu mi-am păstrat valorile, tonul și decența – chiar și în fața atacurilor. Știu că unii nu pot accepta că poți fi vertical, profesionist și implicat fără a fi parte a vreunui joc de putere. Dar asta nu e problema mea – e oglinda lor”, a adăugat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: