După cutremurele din Turcia, 29 de moldoveni rămân de negăsit, iar șase conaționali, repatriați
Full Article 2 minutes read

După cutremurele din Turcia, 29 de moldoveni rămân de negăsit, iar șase conaționali, repatriați

În urma cutremurelor puternice care au avut loc în Turcia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) vine cu informații privind asistența și protecția consulară oferită cetățenilor Republicii Moldova.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă, în perioada 11-12 februarie, șase cetățeni moldoveni, două familii, mame însoțite de copii au fost îmbarcați pe o cursă comercială în vederea repatrierii în Republica Moldova. Familiile evacuate au revenit la Chișinău din zonele Hatay și Malatya ale Turciei.

„Până la această oră, reprezentanții ambasadei Republicii Moldova la Ankara au continuat eforturile pentru contactarea a 65 de persoane din lista misiunii diplomatice și care se află în regiunile afectate de cutremure. Dintre aceștia, 27 de cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 9 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 29 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică. Solicitările de ajutor din partea conaționalilor din zonele afectate s-au referit la acordarea produselor alimentare, apei, plăpumilor – fiind transmise cu suportul comunității și a organizațiilor de specialitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă. 

În context, MAEIE reiterează că responsabilii de la Secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate.

Linia telefonică pentru urgențe consulare de la Ambasada țării noastre de la Ankara este disponibilă în regim de permanență, la fel și Centrul de Apel al MAEIE activ în Republica Moldova.

Informații suplimentare:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă: deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate).

E-mail: [email protected]; [email protected]

Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/

Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: