Imagine simbol

După „modelul” UE. Bolea susține că Moldova ar putea impune restricții la importul de cereale din Ucraina

Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de vicepremierul Vladimir Bolea, tot el ministru al Agriculturii, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, discuțiile celor doi oficiali s-au focusat, în principal, pe provocările, prioritățile și viziunea comună în planul fortificării afacerilor agricole din Moldova.

În context, sursa citată precizează că Vladimir Bolea a comunicat diplomatului european despre intenția Ministerului de a aplica temporar măsuri identice cu cele ale UE, privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina. Suplimentar, vicepremierul a menționat și alte instrumente care se definesc în prezent, pentru a susține sectorul agricol în anul curent:

„Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanților. Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă”, a declarat Bolea.

Amintim că Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și Bulgaria au restricționat importurile de produse ucrainene acum o lună, în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei. Deși România nu și-a impus propriile restricții, s-a alăturat celorlalte patru țări și a cerut executivului UE să își extindă propunerea privind „măsurile preventive” temporare.

Pe 1 iunie, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit cu Comisia Europeană să ridice interdicția de import a unor produse agricole din Ucraina, după două săptămâni de negocieri intense. Totodată, Uniunea Europeană a decis să aloce celor cinci țări, membre a blocului comunitar, compensații suplimentare pentru agricultorii afectați de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, în valoare totală de 100 milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: