Elon Musk amintește cât a cheltuit pentru susținerea Ucrainei, după ce a fost criticat pentru că a propus renunțarea la Crimeea
Full Article 3 minutes read

Elon Musk amintește cât a cheltuit pentru susținerea Ucrainei, după ce a fost criticat pentru că a propus renunțarea la Crimeea

Miliardarul american Elon Musk dă asigurări că susține Ucraina, însă rămâne convins că escaladarea războiului va dăuna atât acestei țări, cât și restului lumii. Precizarea a fost făcută la scurt timp după ce a făcut public un plan de pace, în care se menționează că peninsula Crimeea aparține din punct de vedere istoric Federației Ruse. Ideea a provocat reacții critice, iar acțiunile Tesla au scăzut cu circa 9% din valoare.

De la ce a pornit scandalul?

Musk a publicat pe pagina sa de Twitter „rețeta” care în opinia sa ar fi trebuit să aducă pacea în Ucraina. Aceasta însă nu a fost pe placul urmăritorilor săi.

Directorul general al companiei Tesla și principal inginer al SpaceX Elon Musk le-a propus urmăritorilor de pe Twitter o variantă de reglementare pașnică a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Planul lui Elon Musk:

  • Desfășurarea repetată sub egida ONU a alegerilor în regiunile Ucrainei anexate de Rusia. Rusia trebuie să plece de acolo, dacă așa vor decide locuitorii;
  • Crimeea din punct de vedere formal constituie o parte a Rusiei, așa a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov);
  • Furnizarea apei în Crimeea trebuie să fie garantată;
  • Ucraina trebuie să își păstreze statutul neutru.

Musk le-a propus urmăritorilor săi să voteze „pro” sau „contra” planului. Până la ora publicării acestei știri, peste 60% dintre votanți l-au respins. În comentarii, antreprenorul a adăugat că, cel mai probabil, războiul ruso-ucrainean se va încheia anume așa cum a prognozat: „Întrebarea este doar aceasta: câți oameni vor muri înainte”. Musk a mai scris că una dintre variantele posibile este războiul nuclear.

Replica lui Zelenski

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a venit cu o reacție la planul propus de miliardarul american. Zelenski a postat pe Twitter un sondaj cu întrebarea: „Care Elon Musk vă place mai mult?” și două variante de răspuns: „Cel care sprijimă Ucraina” și „Cel care sprijină Rusia”.


Aproape 1,8 mln de oameni au dat curs invitației președintelui ucrainean și au participat la sondaj. 81% au indicat prima variantă.

Musk, solidar cu Ucraina

Miliardarul american a continuat subiectul. Acesta a menționat că războiul va fi devastator pentru întreaga lume.

„Susțin în continuare Ucraina, însă sunt convins că escaladarea masivă a războiului va aduce mari daune Ucrainei și, posibil, întregii lumi”, a scris antreprenorul.

Elon Musk a remarcat că cheltuielile companiei SpaceX pentru lansarea și susținerea Starlink în Ucraina, în prezent, constituie circa 80 mln de dolari, iar susținerea financiară pentru Rusia constituie – 0 dolari.

Elon Musk amintește cât a cheltuit pentru susținerea Ucrainei, după ce a fost criticat pentru că a propus renunțarea la Crimeea

Twitter/Elon Musk


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: