Digi 24

EMA: Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna

Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după imunizarea cu vaccinurile Pfizer și Moderna, informează Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În acest context, instituția recomandă includerea miocarditei și pericarditei în lista efectelor secundare noi ale acestor vaccinuri. 

Pentru a ajunge la această concluzie, EMA a luat în considerare toate probele disponibile. Una dintre ele reprezintă o analiză aprofundată a 145 de cazuri de miocardită în Spațiul Economic European în rândul persoanelor care au primit vaccinul Pfizer și 19 cazuri în rândul persoanelor care au primit vaccinul Moderna.

De asemenea, instituția a analizat rapoartele a 138 de cazuri de pericardită în urma utilizării vaccinului Pfizer și 19 cazuri în urma utilizării vaccinului Moderna. EMA a analizat și cazurile înregistrate la nivel mondial.

În acest sens, EMA a ajuns la concluzia că aproape toate cazurile s-au produs la o distanță de 14 zile de la vaccinare, mai des după a doua doză și la persoanele tinere de gen masculin.

Totuși, Agenția Europeană pentru Medicamente susține că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate pentru COVID-19 continuă să depășească riscurile lor. EMA va continua să monitorizeze siguranța și eficacitatea vaccinurilor și să ofere publicului cele mai recente informații.

Menționăm că miocardita și pericardita sunt afecțiuni inflamatorii ale inimii. Simptomele pot varia, dar includ adesea respirație dificilă, bătăi puternice ale inimii și dureri în piept.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: