Energocom a semnat un nou contract cu MGRES. Cu cât va cumpără Moldova energia electrică în ianuarie?
Full Article 2 minutes read

Energocom a semnat un nou contract cu MGRES. Cu cât va cumpără Moldova energia electrică în ianuarie?

Regiunea transnistreană a reușit să ajungă la o înțelegere cu autoritățile de la Chișinău. Mai exact, Energocom a semnat un nou contract cu MGRES pentru luna ianuarie. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Elena Boboc.

Potrivit așa numitelor autorități de la Tiraspol, concernul rus „Gazprom” va furniza regiunii transnistrene gaze naturale în valoare de 5,7 milioane m³ pe zi, la fel ca în decembrie. 

La rândul său, MGRES își asumă obligații de furnizare a energiei electrice pentru a satisface nevoile Moldovei, tot la nivelul indicatorilor medii zilnici ai lunii precedente. Costul energiei electrice rămâne neschimbat.

NM a solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Elena Boboc, care ne-a confirmat informațiile, dar a spus că va reveni ulterior cu informații suplimentare.

Amintim că până la 100 milioane m3 de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisie Situații Excepționale (CSE) pe 16 decembrie.

La începutul lunii, Andrei Spînu a anunțat că SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES (Centrală de la Cuciurgan) pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES (Centrală de la Cuciurgan). Cât despre cantitatea de energie electrică procurată de la MGRES, pentru decembrie, aceasta va constitui aproximativ 204 mii MW, la un preț de 73 de dolari.

Energia electrică din Transnistria acoperă aproximativ 60% din necesarul de energie electrică din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: