„Enervează Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara – aceasta este Maia Sandu”. Reacția UE, după scrutinul din Moldova
Full Article 2 minutes read

„Enervează Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara – aceasta este Maia Sandu”. Reacția UE, după scrutinul din Moldova

Uniunea Europeană a declarat luni că votul la referendumul din Republica Moldova privind integrarea europeană a țării și alegerile prezidențiale au fost marcate de „interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei, transmite Calea Europeană.

„Am observat că acest vot a avut loc în condițiile unei interferențe și intimidări fără precedent din partea Rusiei și a proxy-urilor sale, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politică de securitate.

Cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană. După numărarea a 99,5% din totalul voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,41% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării, în timp ce la primul tur al scrutinului prezidențial, cetățenii au decis că președinta în funcție, Maia Sandu, și candidatul socialist Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul al doilea al scrutinului prezidențial, programat pe data de 3 noiembrie.

Și președinta Parlamentului European a reacționat într-un mesaj pe pagina sa de Twitter.

„Bravo, Republica Moldova! Mulțumim pentru curajul vostru. Mulțumim, Maia Sandu. Conducerea și curajul vostru au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”, a scris Roberta Metsola.

La fel, într-o postare a reacționat și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk: „Enervează Moscova, impresionează Europa, își salvează din nou țara – aceasta este Maia Sandu. Un lider extraordinar și o națiune curajoasă”, a spus el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: