Episcopul Marchel cere unui preot care a aderat la Mitropolia Basarabiei să „întoarcă” biserica în care slujește: Dacă nu, o voi lua eu
Full Article 4 minutes read

Episcopul Marchel cere unui preot care a aderat la Mitropolia Basarabiei să „întoarcă” biserica în care slujește: Dacă nu, o voi lua eu

Victor Țurcan, preotul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, a fost oprit din a oficia slujbe, după ce a aderat la Mitropolia Basarabiei. O decizie în acest sens a fost luată de Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, de la Mitropolia Moldovei. Episcopul Marchel i-a cerut preotului Victor să „întoarcă” biserica „Adormirea Maicii Domnului” Mitropoliei, în caz contrar „o va lua el”. 

Pe 19 martie, pe sitel-ul Episcopiei de Bălți și Fălești a fost publicată o adresare video a episcopului Marchel către enoriașii din Răuțel, în legătură cu aderarea bisericii din localitate la Mitropolia Basarabiei.

În videoclip, episcopul Marchel a dat citire decretului privind oprirea preotului Victor Țurcan de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din a oficia slujbe pe care l-a emis.

Episcopul Marchel a declarat că, în calitatea de deținător al întregului complex de drepturi canonice asupra oricărui preot din Eparhia de Bălți și Fălești, are dreptul să-l oprească pe preotul Victor din a oficia slujbe religioase. Clericul a declarat că, din punct de vedere canonic, preotul Victor ar fi încă paroh al Eparhiei de Bălți și Fălești pentru că nu a primit foaie de eliberare de la el, chiar dacă s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei.

Episcopul Marchel a dat de înțeles că ar putea să-i ofere foaie de eliberare, însă, doar dacă „va întoarce” biserica „Adormirea Maicii Domnului” Mitropoliei Moldovei.

Eu aș putea să-l eliberez din componența Eparhiei de Bălți și Fălești, dar numai atunci când va întoarce tot ce a primit de la Mitropolia Moldovei, inclusiv și parohia. Dacă nu le va elibera de sine stătător, le voi lua eu. Prin metode canonice”, a spus acesta.

Fața bisericească a sugerat că preotul Victor, dar și toți ceilalți preoți de la Mitropolia Basarabiei, ar fi „decăzuți moral”.

El (Victor Țurcan – n. r.), care obraznic batjocorește așezămintele bisericești și acum după ce este oprit încearcă să se atingă de cele sfinte, trezește mânia lui Dumnezeu, se împotrivește lui Dumnezeu. El se află pe aceiași treaptă a decăderii morale și duhovnicești cu oricare așa-zis preot din Mitropolia Basarabiei. Nicio deosebire între preotul victor și ceilalți așa-numiți preoți, care nu sunt preoți. Cum el, așa și aceștia, se răzvrătesc împotriva lui Dumnezeu, de parcă i-ar declara război, nesupunere. Dumnezeu care ne-a lăsat legi sfinte și care nu trebuiesc batjocorite, ci tocmai respectate”, a comunicat acesta.

De asemenea, episcopul Marchel le-a spus enoriașilor din Răuțel să nu participe la slujbele efectuate de preotul Victor, altminteri vor fi „părtași la batjocorirea legii dumnezeiești”. „Să nu îndrăzniți să participați cu dânșii la așa-zis slujbele săvârșite de el pentru că el este necanonic. În sensul acesta, vă faceți și dvs părtași la batjocorirea legii dumnezeiești”, a spus el.

Precizăm că, pe 15 martie, autoritățile locale din Răuțel au anunțat că biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate părăsește Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, și se alătură Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Aceștia au precizat că decizia a fost luată de enoriașii din localitate, care nu sunt de acord cu susținerea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Rusă.

***

Menționăm că tot mai mulți preoți continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.

La începutul lunii martie, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimit o scrisoare patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii, relatează Radio Europa Liberă.

Iar pe 12 martie, pe site-ul Mitropoliei Moldovei a fost publicată o analiză despre istoria existenței acesteia și legăturile cu biserica rusă. Tratatul este denumit drept „analiză juridică” și este semnat de „biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni”. Documentarea începe cu secolul XIX și încearcă să demonstreze că Mitropolia Moldovei ar fi „Biserica Ortodoxă din spațiul Republicii Moldova”, iar Mitropolia Basarabiei – o structură religioasă „necanonică”, cu „acțiune prozelită, de tip sectar” și că nu există motive canonice pentru ca pe teritoriul Moldovei să existe două Biserici Ortodoxe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: