„Este o normalitate istorică”. Oficial din România, despre introducerea „limbii române” în toate legile din Moldova
Full Article 3 minutes read

„Este o normalitate istorică”. Oficial din România, despre introducerea „limbii române” în toate legile din Moldova

Președintele Camerei Deputaților din România Marcel Ciolacu susține că „revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică”. Potrivit oficialului român, sintagma precum „limba de stat” este o anomalie. Ciolacu spune că a discutat inclusiv la acest subiect cu premierul moldovean Dorin Recean. 

„Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică și trebuie să se întâmple cât mai repede! Sintagme precum „limbă de stat”, „limbă oficială” sau „limbă maternă” sunt niște anomalii”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Oficialul român spune că l-a felicitat pe premierul moldovean Dorin Recean „pentru susținerea inițiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituție”.

„În plus, i-am transmis premierului rezultatele recentei vizite pe care am efectuat-o în Azerbaidjan: vom asigura o parte din necesarul de consum de gaze pentru Republica Moldova prin intermediul contractului de import de gaze azere”, a adăugat Ciolacu.

Mai mult, el a spus că la nivelul Parlamentului își dorește înființarea rapidă a unei o subcomisii care să ajute autoritățile de la Chișinău cu transpunerea legislației potrivit standardelor europene.

„Obiectivul nostru comun rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar autoritățile de la București vor sprijini, fără rezerve și cu toată expertiza, Guvernul și administrația de la Chișinău”, a conchis oficialul român.

***

De menționat că PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri a Curții Constituționale printre care și decizia de acum 10 ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română.

Astfel, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.

Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcţionând în baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, deoarece această denumire se regăseşte în Declaraţia de Independenţă, un act care e mai presus decât Constituţia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: