Newsmaker

„Este o provocare”. De ce membrii CSM nu au ales astăzi conducerea consiliului

Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 28 iulie subiectul privind alegerea conducerii instituției. Propunerea de a alege astăzi șeful CSM a venit din partea profesorilor titulari de drept. Alți membri ai consiliului, inclusiv procurorul general Alexandr Stoianoglo, au propus amânarea examinării subiectului până la atingerea unui consens.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a menționat că CSM trebuie să ajungă la un compromis pentru a alege șeful CSM: „Suntem noi astăzi gata să alegem [conducerea CSM]?”, a întrebat Stoianoglo. Acesta a amintit că, în cadrul ședinței din 28 iulie, trebuie să fie aleși președinții Curții Supreme de Justiției și ai Curții de Apel și a propus membrilor consiliului să decidă dacă vor alege tot astăzi șeful CSM sau se va discuta doar organizarea concursului.

La rândul său, membrul CSM Elena Belei, care a fost raportor privind acest subiect, a subliniat că funcția este vacantă de peste un an.

Alt membru CSM – Nina Cernat a solicitat ca subiectul privind alegerea conducerii CSM să fie exclus de pe ordinea de zi. Aceasta a amintit că Comisia de la Veneția s-a indignat atunci când profesorii titulari de drept din cadrul CSM au fost aleși fără consens.

De asemenea, Elena Belei a menționat că profesorii titulari de drept aveau deja pregătită candidatura șefului CSM pentru care sunt gata să voteze în cadrul ședinței de astăzi. De asemenea, aceasta s-a arătat gata de a dezbate subiectul.

Stoianoglo a menționat că membrii CSM „împart consiliul în profesori de drept și judecători”. El a accentuat că este de părere că această abordare nu este corectă: „În opinia mea, includerea acestui subiect este o provocare”, a spus Stoianoglo.

Procurorul general a fost susținut de către ministrul Justiției Fadei Nagacevschi. Oficialul a subliniat că alegerea șefului CSM trebuie să stabilizeze atmosfera din cadrul consiliului.

La rândul său, șeful interimar al CSM Anatol Pahopol a propus ca membrii instituției să se întâlnească în altă zi pentru a discuta subiectul. În final, pentru excluderea subiectului de pe ordinea de zi au votat 8 din 14 membri ai consiliului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO Gazon în loc de scuar? De ce au fost scoși din centrul Chișinăului smochinul, dudul și gutuiul japonez

În centrul Chișinăului, într-o singură zi, a dispărut o grădină în care creșteau smochini, gutui japonezi și duzi, fapt ce a stârnit nedumerirea locuitorilor.

Echipa NewsMaker s-a adresat directorului bazinului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Vasile Cerbușca, instituție în gestiunea căreia se află acest teren. Acesta ne-a explicat că defrișarea a fost necesară în cadrul proiectului de reabilitare a bazinului și de amenajare a zonei adiacente. Contractul pentru aceste lucrări a fost încheiat cu Universitatea de Stat din Moldova și aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Potrivit lui Cerbușca, până la începutul toamnei, bazinul va fi reparat, iar zona din jurul său își va schimba complet aspectul.

Menționăm că, anterior, consiliera municipală Aneta Dabija a scris pe pagina sa de Facebook că
 „Inspectoratul pentru protecția mediului a început o anchetă proprie” în legătură cu aceste lucrări. Ulterior, ea a șters postarea, iar în ziua următoare a publicat alta cu un conținut total diferit. Consiliera a scris că există un proiect de amenajare a acestui loc, care „va include nu doar gazon verde”. „Proiectul de amenajare a zonei verzi va fi integrat în cel general, care trebuie aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, iar smochinul și gutuiul vor fi plantați din nou”.

NewsMaker a solicitat un punct de vedere la acest subiect din partea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Directorul instituției, Ion Bulmaga, ne-a comunicat că lucrările sunt, într-adevăr, investigate.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: