facebook / Dodon Igor

„Este strigător la cer! Wc-ul este un muzeu?”. Ministrul Educației cere pedepsirea contravențională a oficialilor care au inaugurat o toaletă

Ministrul Educației Igor Șarov a criticat dur gestul primarului satului Hiliuți, a președintelui raionului Rîșcani, a deputatului PSRM Vladimir Mizdrenco și a directoarei gimnaziului unde acum două zile a fost inaugurată, cu fast, o toaletă. În cadrul ediției din 17 septembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Șarov a declarat că nu va permite niciun fel de propagandă electorală în școli.

Ministrul Educației s-a arătat indignat de gestul oficialilor și a precizat că a cerut ca aceștia să fie trași la răspundere.

„Prima mea impresie a fost de revoltare. Sunt profund revoltat, chiar dacă încerc să găsesc anumite explicații, deocamdată nu le pot găsi. Pentru mine lucrurile sunt clare. Ca urmare a acesteia, am semnat un Ordin privind interzicerea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ. Am făcut o sesizare la Agenția pentru Sănătate Publică și am cerut pedepsirea contravențională. Am telefonat organele locale de specialitate. Este revoltător. Este strigător la cer și vom curma orice acțiune de acest gen.

Igor Șarov a mai spus că, în calitate de ministru al Educației, nu va permite niciun fel de propagandă electorală în incinta școlilor.

„Lăsați școala în pace! Lăsați profesorii în pace! Eu nu voi permite”, a completat Șarov.

Ministrul Educației a atras atenția că gestul oficialilor respectivi constituie o încălcare flagrantă a deciziilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

„Aici nu pot exista două opinii. Nu înțeleg cât de cinic poți fi să pui o panglică roșie ținută de doi copii și patru persoane și se înghesuie, cine primul va tăia panglica. Este o sfidare. Ce facem noi? Wc-ul este un muzeu? (…) Și când vorbim de școli sau grădinițe, trebuie să ne dăm seama cui datorăm acest lucru. Și dacă se investește într-un wc, sunt banii noștri, ai contribuabililor”, a atras atenția  Șarov.

Șeful de la Educație a precizat că, potrivit celor mai recente date de care dispune, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus 190 de elevi, iar alți 5653 sunt în autoizolare. De asemenea, s-au infectat 209 cadre didactice, iar alte 288 sunt în autoizolare. În ceea ce privește grădinițele, 158 de copii sunt în izolare, iar 40 de cadre didactice au fost testate pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, ministrul Educației a declarat că vacanța de toamnă a elevilor ar putea fi prelungită până pe 3 noiembrie, din cauza desfășurării scrutinului prezidențial în multe dintre școli. Anterior, cu această inițiativă a venit și candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: