facebook / Dodon Igor

„Este strigător la cer! Wc-ul este un muzeu?”. Ministrul Educației cere pedepsirea contravențională a oficialilor care au inaugurat o toaletă

Ministrul Educației Igor Șarov a criticat dur gestul primarului satului Hiliuți, a președintelui raionului Rîșcani, a deputatului PSRM Vladimir Mizdrenco și a directoarei gimnaziului unde acum două zile a fost inaugurată, cu fast, o toaletă. În cadrul ediției din 17 septembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Șarov a declarat că nu va permite niciun fel de propagandă electorală în școli.

Ministrul Educației s-a arătat indignat de gestul oficialilor și a precizat că a cerut ca aceștia să fie trași la răspundere.

„Prima mea impresie a fost de revoltare. Sunt profund revoltat, chiar dacă încerc să găsesc anumite explicații, deocamdată nu le pot găsi. Pentru mine lucrurile sunt clare. Ca urmare a acesteia, am semnat un Ordin privind interzicerea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ. Am făcut o sesizare la Agenția pentru Sănătate Publică și am cerut pedepsirea contravențională. Am telefonat organele locale de specialitate. Este revoltător. Este strigător la cer și vom curma orice acțiune de acest gen.

Igor Șarov a mai spus că, în calitate de ministru al Educației, nu va permite niciun fel de propagandă electorală în incinta școlilor.

„Lăsați școala în pace! Lăsați profesorii în pace! Eu nu voi permite”, a completat Șarov.

Ministrul Educației a atras atenția că gestul oficialilor respectivi constituie o încălcare flagrantă a deciziilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

„Aici nu pot exista două opinii. Nu înțeleg cât de cinic poți fi să pui o panglică roșie ținută de doi copii și patru persoane și se înghesuie, cine primul va tăia panglica. Este o sfidare. Ce facem noi? Wc-ul este un muzeu? (…) Și când vorbim de școli sau grădinițe, trebuie să ne dăm seama cui datorăm acest lucru. Și dacă se investește într-un wc, sunt banii noștri, ai contribuabililor”, a atras atenția  Șarov.

Șeful de la Educație a precizat că, potrivit celor mai recente date de care dispune, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus 190 de elevi, iar alți 5653 sunt în autoizolare. De asemenea, s-au infectat 209 cadre didactice, iar alte 288 sunt în autoizolare. În ceea ce privește grădinițele, 158 de copii sunt în izolare, iar 40 de cadre didactice au fost testate pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, ministrul Educației a declarat că vacanța de toamnă a elevilor ar putea fi prelungită până pe 3 noiembrie, din cauza desfășurării scrutinului prezidențial în multe dintre școli. Anterior, cu această inițiativă a venit și candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: