„Este un dezmăț din partea companiilor petroliere”. Platforma DA solicită deputaților să se întrunească în ședință
Full Article 2 minutes read

„Este un dezmăț din partea companiilor petroliere”. Platforma DA solicită deputaților să se întrunească în ședință

Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere convocarea urgentă a ședinței plenare a Parlamentului pentru examinarea situației pe piața produselor petroliere. Informația a fost confirmată de către vicepreședintele legislativului Alexandr Slusari, pe 1 iunie. 

„În România, în ultima perioadă, se atestă ieftinirea simțitoare a prețurilor la carburanți. În Republica Moldova, în ultimile 6 luni, prețul unui litru de benzină a crescut cu peste 5 lei. Este un dezmăț din partea companiilor petroliere”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Platforma DA solicită audierea în cadrul ședinței plenare a legislativului „raportul secret al Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel din partea companiilor petroliere în perioada 2019-2021, precum și raportul ANRE referitor la elaborarea metodologiei de reglementare a formării și aplicării prețurilor maximale la produsele petroliere”.

***

De la începutul anului, prețurile la carburanți s-au scumpit de circa 10 ori. Acum câteva luni, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Potrivit prognozei Consiliului Concurenței, în 2021, în Moldova vor continua să crească prețurile la benzină, diesel și gaz lichefiat. Scumpirile sunt motivate de faptul că, după prăbușirea prețurilor la petrol, în primăvara anului trecut, prețurile au începur, din nou, să crească și au ajuns la nivelul de înainte de criză.

Pe 26 februarie, președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În urma ședinței, Maia Sandu a declarat că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE)

***

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: