Eurodeputat: Țările vestice au dreptul să transmită Ucrainei armament nuclear
Full Article 2 minutes read

Eurodeputat: Țările vestice au dreptul să transmită Ucrainei armament nuclear

Țările vestice au dreptul să transmită Ucrainei armament nuclear, întrucât după invazia Rusiei a fost încălcat definitiv Memorandumul de la Budapesta. Opinia a fost enunțată de către deputatul european polonez Radoslav Sikorskii, informează portalul Fakty.

După cum se știe, Ucraina a renunțat la potențialul său nuclear după semnarea, în 1994, a memorandumului de la Budapesta. Astăzi, rușii și alții spun că acestea nu au fost garanții. Însă toți înțelegeau atunci că în schimb, se presupunea că Ucraina va deveni un stat independent, în limitele frontierelor stabilite din timpul URSS. Rusia a încălcat acest acord și nu o singură dată. Ucraina nu a deținut controlul operațional asupra arsenalului său și nici posibilitatea să îl întrețină pentru a menține starea de siguranță. Însă pentru că Rusia a încălcat memorandumul de la Budapesta, consider că noi, Vestul, avem dreptul să dăruim Ucrainei focoase nucleare, ca să își poată apăra independența”, a menționat eurodeputatul polonez.

Despre pericolul utilizării armamentului nuclear în războiul dintre Rusia și Ucraina au vorbit anterior mai mulți oficiali din Rusia, SUA sau ONU.

Astfel, secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus că după invazia Rusiei în Ucraina, posibilitatea unui conflict nuclear este reală. Și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că riscul izbucnirii celui de-al Treilea Război Monial este real.

Reacția Moscovei nu a întârziat. O găsiți AICI.

***

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: