Ex-directorul ASP Serghei Răilean, plasat în arest preventiv pentru 20 de zile
Full Article 2 minutes read

Ex-directorul ASP Serghei Răilean, plasat în arest preventiv pentru 20 de zile

Fostul director al Agenției Servicii Publice (ASP) Serghei Răilean a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii.

Instanța de judecată a decis pe 5 mai măsurile preventive față de cele 13 persoane reținute în dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru acte de identitate. 11 dintre suspecți au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. O persoană a fost eliberată provizoriu sub control judiciar.

Cea mai dură măsură a fost luată față de fostul șef al instituției, Serghei Răilean. Acesta va petrece 20 de zile în detenție. Decizia fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Escortat în fața instanței, Serghei Răilean a declarat că nu comentează acuzațiile și se declară nevinovat.

***

La începutul lunii septembrie 2021, în urma unui audit desfășurat la ASP, Corpul de control al prim-ministrului, Natalia Gavrilița, a depistat mai multe încălcări ale legii în procesul de organizare a licitaţiei, inițiată în ianuarie 2021 de către fosta conducere a Agenției Servicii Publice.

Achiziția cu o valoare de circa 500 milioane de lei avea două loturi: procurare a circa 3 milioane de blanchete utilizate pentru perfectarea actelor și procurare de echipament și a unui program specializat de personalizare a actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. 

Astfel, achiziția a fost stopată, iar dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al Prim-ministrului a fost trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.

Pe 3 mai,  de 3 mai, 13 persoane, printre care și Sergiu Railean, au fost reținute în urma a 60 de percheziții efectuate în dosarul achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: