Ex-membru CEC, în echipa lui Usatîi: „Va fi consilier prezidențial, care se va ocupa de organizarea alegerilor parlamentare anticipate”
Full Article 2 minutes read

Ex-membru CEC, în echipa lui Usatîi: „Va fi consilier prezidențial, care se va ocupa de organizarea alegerilor parlamentare anticipate”

În cazul în care liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, va câștiga alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, va numi un consilier prezidențial, responsabil de organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Acesta va fi ex-membrul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi, care a fost prezentat în cadrul evenimentului de lansare în campania electorală a politicianului din 21 septembrie. 

În cadrul evenimentului de lansare, Renato Usatîi a declarat că, dacă va ajunge președintele țării, va dizolva Parlamentul și va organiza alegeri anticipate. El a menționat că-l va numi pe Alexandru Berlinschi în calitate de consilier prezidențial, responsabil de organizarea acestui scrutin.

Prezent la eveniment, Berlinschi a spus că scrutinul va fi organizat „în strictă conformitate cu legea, transparent și echidistant”.

În toată perioada de activitate am respectat legea, am promovat transparența, drepturile omului și democrația. Am pus umărul la organizarea a două scrutine prezidențiale, trei scrutine parlamentare, trei scrutine de alegeri locale, un referendum republican. Organizarea unui proces electoral este unicul exercițiu național, care implică cel mai mare număr de participanți”, a adăugat el.

Alexandru Berlinschii este licențiat în științe politice, iar diploma de master a obținut-o în drept penal. Acesta a activat timp de zece ani la Comisia Electorală Centrală, iar în perioada 2021-2024 a deținut funcția de secretar al autorității electorale. În martie 2024, Berlinschi a demisionat, invocând motive personale și care țin de viața privată.

Precizăm că, în cadrul evenimentului de lansare în campania electorală, Renato Usatîi a promis că, în eventualitatea unei victorii la alegerile pentru funcția de președinte, țara va fi transformată în republică prezidențială, va fi introdusă funcția de vicepreședinte al Republicii Moldova, vor fi scutiri de impozite pentru diasporă și va fi creat un fond prezidențial de rezervă pentru intervenție.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se vor desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent va avea loc referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: